Asunnon etsintää Lontoossa - Part 1

Pientä taustaa mun asuntohausta. Etsin kaksiota Etelä-Lontoosta, elokuun lopulla pitäis muuttaa. Astianpesukone ja puulattiat olis plussaa. (In my dreams!)

Etelae-Lontoo

Jos etsisin asuntoa Helsingissä, niin mulla olis about yks nettisivu josta löytyis kaikki kämpät, tuntisin alueet ja tietäisin mistä etsiä ja lisäks tällä meidän budjetilla sais jo ihan huippukämpän. No täällä Lontoossa tarjontaa kyllä riittää, vähän liiaksikin. Mutta se tarjonta sisältää myös törkeitä pommikämppiä ja rotanloukkoja. Ja sitten on niitä upeita joista joutuis maksamaan yli 2000 puntaa kuussa, pienestä kaksiosta.

Ita-Lontoo

Yks mikä mua ärsyttää eniten että täällä ilmeisesti koetaan että mitä enemmän huoneita ni sen parempi. Suomessa alle 30 neliön asunnot on yleensä aina poikkeuksetta yksiöitä. Täällä ne on kaksioita. Kävin just viime viikolla kattomassa 45 neliön kämppää jossa oli olohuone, 2 makuuhuonetta, 2 kylpyhuonetta ja keittiö. Ja niissä molemmissa kylpyhuoneissa oli kylpyamme.

Lansi-Lontoo

Tässä mun vinkit asunnon etsintään Lontoossa:

1) Päätä kumpi on sulle tärkeempää - asunnon hyvä kunto vai hyvä sijainti? Jos oot tavallinen ihminen tavallisella budjetilla niin saat tuskin molempia. (Niin ja jos etsit asuntoa yksin ja sulla on vaan tavallisen ihmisen budjetti ni huone jaetusta kämpästä olis varmaan kannattavin vaihtoehto. Yksiöt on erittäin kalliita, erittäin pieniä ja niitä on erittäin vähän.)

2) Mieti budjetti. Opettele ajattelemaan hintaa viikoissa ja kuukausissa samanaikaisesti. Täällä hinnat ilmoitetaan useimmiten viikkohintoina, esim £300 per viikko. Ja toi on sit about £1300 per kuukaus. Ota huomioon että ton päälle tulee laskut ja council tax. Jos oot opiskelija ni council taxia ei tarvi maksaa. Council tax on alueesta riippuen joku about huntin kuussa.

3) Nyt kun tiedät vastauksen kohtaan 1 ja 2, niin tiedät about mille alueille pystyt muuttamaan. Ja suosittelen päättämään etukäteen mille alueelle haluat muuttaa. (Tää ihan vaan sen takia että helpottaa aika paljon hakua kun ei tarvi selata satoja kämppiä ympäri Lontoota ja juosta katsomassa satoja kämppiä ympäri Lontoota.) Ota yhteyttä tämän alueen välitysfirmoihin ja rekisteröidy niiden listoille. Seuraa jatkuvasti netti-ilmoituksia jos sattuis löytymään yksityinen vuokranantaja.

4) Älä ole ennakkoluuloinen, käy katsomassa myös asuntoja jotka ei osu budjettiin tai toivealueelle, jos joku sulle sellasta ehdottaa ja sulla on ylimäärästä aikaa. Hinnoista saattaa pystyä tinkimään!

5) Muista että et ole Suomessa. Jos asunto haisee homeelta niin se luultavasti on homeessa. Täällä kaikki ei koe sitä ongelmalliseksi. "It will be taken care of" tarkoittaa luultavasti sitä että se homeinen kohta maalataan.

Pohjois-Lontoo

Ja sit vielä pari lisähuomiota. Asuntoja löytyy sekä suoraan yksityisiltä että välitysfirmojen kautta.

Välitysfirmoissa on se hyvä puoli että niihin voi luottaa, eli se asunto mitä ne mainostaa on oikeesti olemassa. Toinen hyvä puoli on se että ne saattaa hoitaa etsinnän sun puolesta jos vaan kerrot niille mitä haluut. Huono puoli on se että niille joutuu maksaa välitysmaksun. Lisäks ne on tarkempia sen suhteen että sä oot hyvä vuokralainen, joudut luultavasti todistamaan että sulla on tarpeelliset tulot. Jos oot ulkomaalainen opiskelija niin joudut maksamaan 6kk vuokran etukäteen.

Yksityisissä on se hyvä puoli että jos ne on kivoja ni sun ei tarvi maksaa mitään lisäkuluja ja sopimukset on aina sovittavissa vaikka minkänäköisiksi. Ongelma on tietty se että mistä löytää kiva yksityinen, koska kaikkiin random netti-ilmoituksiin ei aina voi luottaa.

No eiköhän tässä ollut tarpeeks ykkösosaan. Kertokaa jos ootte eri mieltä! Kaikki mitä kirjotan asunnon etsimisestä Lontoosta perustuu vain ja täysin mun ja mun kavereiden kokemuksiin. Joku siis saattaa ajatella eri tavalla...?

to let sign

Noita välitysfirmojen kylttejä voi myös bongailla, niitä kyllä tökitään ahkerasti joka kämpän eteen!

Kakkososassa voisin ehkä listata eri välitysfirmoja ja paikkoja mistä asuntoilmotuksia löytyy ja kertoa omat kokemukseni palvelusta. Nyt lähden asuntoesittelyyn! Fingers crossed!