Asunnon etsintää Lontoossa - Part 2

Tässähän kävikin sitten niin että vastoin kaikkia suunnitelmia päädyttiin tekemään tarjous vuokrakämpästä Itä-Lontoossa! Ja mä olin niin satavarma että haluan asua Etelä-Lontoossa! Älä koskaan sano ei koskaan, tää on niin todettu juttu. Deal breaker oli tässä kämpässä loistava ja moderni kunto, astianpesukone ja kävelymatka duuniin!

Vuokrakämpän etsimiseen ja lopulta löytämiseen meillä meni noin reilu viikko, ehkä pari, riippuu miten laskee.

Kannattaa muuten varata mahdollisimman monta asuntonäyttöä samalle päivälle. Tämä ihan sen takia että jos haluat jonkun asunnon, niin useimmiten tarjous pitää tehdä melkein samantien. Esimerkiksi. Jos käyt kattoo kämppää maanantaina ja tykkäät sitä tosi paljon, mutta sit sulla onkin toinen näyttö torstaina, ja se torstain kämppäkin kuulostaa kivalta, ni luultavasti tulee sellanen fiilis että haluisit vielä nähdä sen torstain kämpän ennen ku teet päätöksen. No sit ku huomaat torstaina että se maanantain kämppä oli kivempi ni sit joku muu onkin jo ottanut sen maanantain kämpän.

Meille ei onneks käyny näin! Mut olis ihan hyvin voinut käydä :D

asunto lontoo

Voisin tässä käydä läpi vähän eri lähteitä mistä lähteä asunnonhaussa liikkeelle:

Gumtree

Tää on sellanen yleinen myydään, ostetaan, vaihdetaan palsta netissä josta löytyy myös paljon asuntoja. Tätä kautta voi löytää yksityisen vuokranantajan jolloin ei täydy maksaa agency maksuja ja muistakin hinnoista voi pystyä sopimaan. Mutta. Jos sua huijataan ni se tapahtuu todennäkösesti täällä. Tonne voi kuka tahansa heittää ilmotuksen joten yrittäjää löytyy.

Upad

Tää on sellanen "self-service lettings agency". Eli se on agency joka ylläpitää sivustoa ja siellä on yks puhelinnumero johon soitetaan, mutta se on periaatteessa vaan ilmoituskanava, eli näytöt ja lopulta kämpän vuokraaminen sovitaan suoraan asunnon omistajan kanssa. Tässä on se hyvä puoli että ei pitäis tulla mitään agency fee maksuja ja lopulta suoraan omistajan kanssa asioiminen saattaa olla halvempaa ja helpompaa (tosin ei aina!). Käytännössä tää toimii niin että jos löydät kivan asunnon ni soitat yhteen numeroon johon kerrot asuntoilmotuksen numeron ja ne antaa sulle omistajan yhteystiedot ja samalla lähettää sun tiedot omistajalle. Sen jälkeen joko omistaja soittaa sulle tai sä soitat sille ja sovitte näytöstä. Ainoo miinus tässä on että tää on ilmeisesti vielä aika nuori systeemi, koska mun mielestä siellä on aika vähän asuntoilmotuksia. Mutta toisaalta, yksihän asunto lopulta riittää anyways!

Muita nettisivuja joilta löytyy kerralla useampia kämppiä on esim: RightMoveZooplaFind A Property... Mä käytin periaatteessa tota rightmove sivua, en tiedä tarkalleen miks, sieltä nyt vaan tuntu löytyvän tarpeeks kateltavaa. Noilla sivuilla on muuten sit myös myytäviä asuntoja.

Spare Room on sit sellanen sivu josta löytyy kämppiä suoraan yksityisiltä ja sitä kautta voi myös etsiä helposti pelkkää huonetta jaetussa kämpässä ja/tai kämppiksiä. Ja löytyy sieltä myös ihan studioita ja kokonaisia asuntojakin. Seurailin tätäkin sivustoa aika tiiviisti!

putney houses

Tää oli aika kiva moderni kompleksi Putneyssa - tosi jees mut liian kaukana meille!

Pelkästään nettisivuja selailemalla pääsee jo aika pitkälle, mutta ottamalla yhteyttä suoraan välitysfirmoihin pääsee myös näkemään niitä kämppiä joita ei ole vielä nettiin edes laitettu. Useammalla firmalla on netissä valmiina jonkinlainen rekisteröitymiskaavake, mutta voi niihin myös suoraan soittaakin. Tässä lista muutamasta joihin ehdin tutustua:

Foxtons

foxtonsminicar

Tää oli mun suosikki koska niillä oli tosi hyvä palvelu. Lisäks ne taitaa olla Lontoon suurin välitysfirma, joten niillä oli todella paljon tarjontaa. Näillä toimi niin että ne kyselee aluks hirveesti kysymyksiä siitä kuka oot ja mitä tarkalleen etsit. Sitten ne yrittää valita just sellaset kämpät esiteltäväks jotka sopii sulle. Se on aika kätevää! Lisäks sun ei tarvi juosta kämpästä toiseen julkisilla, vaan sä meet niiden toimistolle, ne tarjoo sulle vähän limpparia ja sit se välittäjä vie sut sen omalla Foxtons-Minillä (toi auto tossa kuvassa, aika siisti vai mitä?!) kattomaan niin monta kämppää kun tunnissa ehtii. Siinä ehtii about kolme. Näillä on eri alueilla toimistoja, ja se yks välittäjä pystyy näyttää sulle vaan sen oman alueen kämppiä. Mä hengailin kolmen eri välittäjän kanssa sen takia että pääsin näkee vähän laajempia alueita. Palvelu ja kämppien laatu oli mun mielestä parasta tällä firmalla. Mutta sillähän on sit tietty aina hintansa. Mun ymmärtääksen jos ottaa näiden kautta kämpän ni joutuu maksamaan kaikki maksut, eli agency fee + deposit + ekan kuukauden vuokra yhdellä kerralla. Ja jos ihan oikein ymmärsin ni se pitäis tapahtua vuorokauden sisällä tarjouksen hyväksynnästä. Se voi olla aikamoinen potti jos siihen ei oo varautunu. Mutta toisaalta kannattaa muistaa että tääkin on vaan välitysfirma, eli mikään ei estä sua esim tekemästä tarjousta alle pyyntihinnan, koska omistaja saattaa hyvin hyväksyä sen! Näiden agency fee olis about 350 puntaa + vat.

Haart

Mä lähetin mailin Haart of Brixton toimistolle, mutta kukaan ei koskaan vastannu mulle! Shame on you! En siis osaa sanoa tästä hirveesti mitään. Mutta niiden näyteikkunoista bongasin kyllä muutaman ihan kivannäkösen kämpän, eli niillä kyllä pitäis olla ihan hyvä valikoima. Ehkä mun olis pitäny vaan suoraan soittaa niille.

haart sign clapham common

Dexters

Täältä soiteltiin aika usein ja ehdoteltiin näyttöjä. Näiden agency fee tais olla jotain 200 + vat mut en muista kyllä tarkkaan joten saatan valehdella! Tai sit se oli satanen per henkilö. Yks kundi täältä sai ylipuhuttuu mut kattoo kämppää joka oli selvästi yli meidän budjetin. Oon aika heikko. Ja sit mun mies vielä tykkäs siitä kämpästä ja teki suullisen tarjouksen. Joka oli 20 puntaa alle viikkovuokrapyynnön mut silti yli meidän budjetin. Sit seuraavana päivänä ku ne soitti ni sanoin että me vaan juksattiin, ei meil oo varaa!

dexters agency

Aspire

Näiden kautta hommattiin tää meidän nykyinen kämppä. Ei mitään erityistä palvelua, ihan hyvä tarjonta erilaisia kämppiä kyllä. Agency fee on 150 puntaa per henkilö, eli jos on useamman henkilön kämppä ni tää on jopa kalliimpi kun Foxtons. Mutta sit toisaalta näiden kautta tarvii maksaa deposit yms maksut vasta just ennen muuttoa (tosin jos etsit kämppää johon muutat samantien ni tää ei sit sinänsä helpota mitään). Holding deposit tais olla joku parin viikon vuokra mikä maksetaan siis siinä alussa jotta se kämppä varataan sulle. Näillä on sopparissa joku sellanen outo check out fee, joka on ilmeisesti joku reilu huntti vähän riippuen kämpän koosta. Ne sano että se menee joihinkin kämpän lopputarkastuskuluihin. Ja se otetaan deposit rahoista jos sitä ei muuten maksa. Meillä ei oo vielä soppari loppunut joten en tiedä aikooko ne tosissaan tällasen rahan meiltä pölliä, mutta jos aikoo ni mä haluun kyllä nähdä miten se lopputarkastus suoritetaan jos se noin paljon maksaa. Naurettavaa rahastusta mun mielestä! Voihan se olla että muillakin firmoilla on vastaava? Näille muuten ei kelpaa ulkomaalainen takaaja (jos sulla ei oo kokopäivästä duunia niin tarviit takaajan) joten jouduttiin maksamaan puolen vuoden vuokra etukäteen. Mutta näin luultavasti käy muidenkin välitysfirmojen kanssa. Eli jos oot opiskelija ni kannattaa ottaa tällaset asiat huomioon!

James Pendleton

Näiden kanssa en tainnut ehtiä käydä juttusilla, mutta nettisivu näyttää ihan tyylikkäältä!

james pendleton agency

Beresford Residential

Näillä oli sellanen vähän kotikutoinen rekisteröitymissysteemi, ne lähetti mailin jossa oli lista kysymyksiä ja sit mä vastasin siihen mailiin jolloin mun tiedot lisättiin sähköpostilistalle ja sit sieltä tuli ilmotuksia mun tietoihin sopien. Juttelin myös muutaman ihan mukavan jannun kanssa ja kävin kattoo yhtä kämppää. Nää taitaa toimia vaan Etelä-Lontoossa, pääosin Brixtonin hoodeilla mun mielestä. Taisin unohtaa kysyä paljon se agency fee olis ollu!

PJ Morgan

Nää sit taas toimii idässä. Hämäävä nimi, ihan niinku se investointipankki mut ei sit kuitenkaan! Näillä olis agency fee satasen per henkilö + vat. Niin ja se vat eli alv on täällä noissa about 20%. Pieni toimisto mut kivoja kämppiä tuli kyllä vastaan. Ja aika rennolta vaikutti. Holding deposit on viikon vuokra.

Black Katz

Tää on "lettings only" ja tykkään niiden nettisivuista, jotenkin kätevä käyttää. Mut sit tajusin et ne ei oo kyllä päivittäny niitä kämppiä siellä netissä nyt moneen kuukauteen. Joko niillä ei oo tarpeeks henkilökuntaa tai sit niil ei oo tarpeeks kämppiä. Rekisteröidyn niiden nettisivujen kautta ja 5 min sen jälkeen mulle soitettiin, eli se ainakin toimi hyvin! Juttelin Frank nimisen herrasmiehen kanssa muutamaan otteeseen ja se vaikutti tosi mukavalta, mutta niillä ei just silloin sattunu olee sellasta kämppää mitä me etittiin ja sit ku Fränkki soitti kolmannen kerran ni mä olinkin jo löytäny kämpän.

Winkworth

Näiden kanssa en ehtiny juttelee, mut bongasin maasta niiden kyltin.

winkworth sign

Eli siinä nyt muutama ihan satunnaisessa järjestyksessä. Noita löytyy Lontoosta ihan miljoona ja osa toimii vaan jollain tietyllä alueella.

Pari juttua mitä kannattaa ottaa huomioon on se että välitysfirmojen kautta asuntoa otettaessa ne tekee luultavasti melko tarkan taustatsekkauksen, esim. jos oot työssäkäyvä ni sun työnantajaan otetaan luultavasti yhteyttä. Jos sulla ei oo työpaikkaa, eli oot esim. opiskelija eikä sulla oo mahdollisuutta saada englantilaista työssäkäyvää ihmistä takaamaan sun vuokraa, niin voi olla että joudut maksamaan useamman kuukauden vuokran etukäteen.

Deposit on yleensä kuuden viikon vuokra. Kannattaa varmistaa että se vuokranantaja antaa sulle sellasen vahvistuksen Tenancy Deposit Scheme jutusta, eli että sun deposit on rekisteröity sinne. Se auttaa sellasissa tapauksissa että teille tulee jotain riitaa siitä maksetaanko deposit takas vai ei. Englannissa on aika yleistä että takuuta ei makseta kokonaisena takaisin. Ne voi esim vedota siihen että sulla ei oo kuittia siitä että ammattisiivoja on tehnyt loppusiivouksen. Kannattaa olla tarkkana että kämppään muuttaessa saat inventaariolistan ni kukaan ei sit vie sulta 30 puntaa jostain kadonneesta lipastonnupista jota sulla ei koskaan ollutkaan.

Sopparit on muuten melkeinpä aina vuoden määräaikaisia sopimuksia. Hintoja kun neuvottelee niin kannattaa huomioida että saattaa olla halvempaa tarjota kaks viikkoa myöhäsempää muuttoa ja 5 puntaa kalliimpaa viikkovuokraa. Vuokrat yleensä korotetaan joka vuoden jälkeen, mutta se saattaa tapahtua vaan välitysfirman alotteesta. Lopulta sen vuokran päättää asunnon omistaja, eli kannattaa kokeilla tarjota vaikka 5 puntaa vähemmän, voi olla että se on silti 10 puntaa enemmän ku mitä omistaja sai edelliseltä vuokralaiselta!

Vuokrakämpät on useimmiten kalustettuja, mut kannattaa kysellä tarkemminkin mitä kalusteita sopimukseen sisältyy. Voi esim olla että se siisti littee 52 tuuman telkkari ei oo "kaluste" vaan sen hetkisen vuokralaisen oma. Ja joskus ne kalusteet on niin rumia että mieluummin maksaisin extraa että saisin kämpän ilman hahah. Mutta onhan se loppupeleissä aika paljon halvempaa ottaa vuoden kämppä kokonaan kalustettuna ku alkaa ostaa kalusteita ite. Mä oon kuitenki vähän nipo mitä kalustukseen tulee joten meidän seuraava kämppä on kalustamaton. Itken sitten Ikean kassalla ku ei ookaan varaa Karlstad-sohvaan ja pitää ottaa se pirun Klippan.

Minkälaisia kokemuksia muilla on ollut Lontoon vuokra-asuntomarkkinoista? Ootteko käyttäny välitysfirmoja vai löytäny kämpän suoraan yksityiseltä?