Vastaukset lukijoiden kysymyksiin Lontoosta

Kirjoittelin vastaukset nyt vaan ihan suoraan tajunnanvirtana ilman sen kummempaa fiksua logiikkaa tai järjestelmällistä luokittelua. Jos missasin jotain ni saa kysyä tarkennusta :D

Miksi päätit muuttaa lontooseen?

Halusin opiskella jossain kivassa ja kansainvälisesti tunnetussa yliopistossa. Olin asunut aiemmin vuoden Englannissa ja tykkäsin maasta ja kulttuurista. Sekin tietty helpotti päätöstä että poikaystävä asui Lontoossa.

Oliko sulla jos opiskelupaikkaa/työpaikkaa kun muutit?

Joo, oli opiskelupaikka jo ennen muuttoa. Hain muistaakseni tammikuussa, sain maaliskuussa kuulla että sain paikan, elokuussa muutin Lontooseen ja syyskuussa alko opinnot. Jotkut yliopistot haastattelee hakijoita livenä, mutta mulla suju hakeminen onneks kätevästi kokonaan netin kautta.

Mikä on parasta lontoossa?

Tykkään siitä että täältä löytyy ihan kaikkea ja Lontoossa ei tunne olevansa ulkopuolinen maahanmuuttaja, koska Lontoo on niin kansainvälinen että se on kodikas ulkomaalaisellekin.

Millaset ihmiset siellä on?

Täällä on ihan kaikenlaisia ihmisiä, mutta useimmiten kaikki on ystävällisiä ja avuliaita mikä on kiva piirre miljoonakaupungissa. Mutta Lontoossa on niin paljon ihmisiä joka puolelta maailma että ei oikein voi kuvailla stereotyyppistä lontoolaista.

Oliko vaikeaa muuttaa uuteen kaupunkiin ja uuteen maahan?

Eipä oikeastaan, tuntuu jo ihan rutiinilta :)

 Lontooseen muuttaessani se oli jo kolmas kerta kun muutin uuteen kaupunkiin ja uuten maahan. Aikoinaan Pariisiin muutto oli ehkä kaikkein haastavin koska Ranska oli jotenkin niin paljon vieraampi kuin Englanti ja Pariisiin muuttaessani tein kaiken ihan yksin enkä tuntenut sieltä etukäteen oikeastaan ketään. Lontooseen muutto ei tuntunut yhtään sen erikoisemmalta kun muutto suomalaisesta kaupungista toiseen suomalaiseen kaupunkiin, mitä nyt asunnon löytäminen oli tietty vähän haastavampaa.

Millaisia vaikeuksia kohtasit kun muutit?

En nyt muista että olis mitään sen suurempia vaikeuksia tullut vastaan, hankalinta oli vuokrakämpän hankkiminen kun piti maksaa 6 kuukauden vuokra etukäteen koska muutin opiskelijana eikä mulla ollut englantilaisia takaajia.

Mitä olet opiskellut ja millaista työtä teet nyt?

Opiskelin liiketaloutta ja kansainvälistä johtamista, teen nyt aika pitkälti koulutusta vastaavaa duunia kansainvälisessa firmassa. Valittetavasti en kuitenkaan voi blogissa puhua sen enempää mun työpaikasta...

Onko teillä kallis vuokra ja missä päin lontoota asutte?

On, liian kallis (Lontoon mittapuulla ihan perus kuitenkin), ja asutaan Shoreditchissa.

Mikä on sun traumaattisin kämppäkokemus täällä ihanassa Lontoon tarjonnassa(voi olla myös näytössä, kaverilla yms jos ei omia niinkään löydy)?

No nyt tuntuu että on jo tottunut vähän kaikkeen, mutta ne isot etanat oli ekalla kohtaamisella aika ällöttäviä. Varsinkin kun astuin joskus sellasen päälle paljaalla jalalla noustessani sängystä yks aamu. Nykyisessä kämpässä ei onneks oo etanoita kun asutaan tarpeeks korkeella.

Hiirenkin olen edellisen kämppäni keittiössä tavannut, mutta se oli ihan söpö. Mutta se on aika ikävää kun herää keskellä yötä siihen että joku jyrsijä inisee ja juoksee sängyn alla. Silloin olin ihan varma että se oli rotta eikä hiiri.

Kylmät suihkut on ainakin siinä suihkun alla seistessä melko traumaattisia myös, niitä on muutama tullut Englannin aikoina otettua.

Onko King's:illä sun mielestä hyvä yleinen fiilis vai onko paikka täynnä jotain nipoja? :D Ite oon sitä miettiny vaihtoehtona jatkolle niin ois kiva kuulla vähän millaset fiilikset sulle on siitä jäänyt!

Mä tykkäsin kyllä tosi paljon! Mutta mä tein vaan maisterin joka kesti sen yhden vuoden ja maisteriopiskelijana oleminen Englannissa on aika eri asia kun undergrad. Eli en siis hirveesti tutustunu Kingsin student unionin juttuihin, vaikka se student union vaikutti kyllä järkkäävän paljon kaikkea. Yleisesti jäi tosi hyvä fiilis ja ainakin mun proffat oli tosi fiksuja ja rentoja tyyppejä mikä on aina jees. Eikä mulle ainakaan tullut sellaista vaikutelmaa että jengi olis nipoa, kaikki ymmärsi että kyseessä on tosi arvostettu koulu mutta siellä ei onneks ollu sellasta porukkaa joka olis kuvitellu olevansa parempia sen takia. Tosin kyllä Kingsistäkin löytyy (niin kuin varmaan jokaisesta lontoolaisesta yliopistosta) niitä jotka on tottunut siihen että rahalla saa ihan kaikkea ja joskus on todella hassua huomata kuinka erilaisia ihmisiä erilaisista lähtökohdista yhteen luentosaliin saa tungettua. Mutta se opiskelijoiden erilaisuus onkin sit taas yks Lontoossa opiskelun mielenkiintoisimmista puolista! All in all, voin kyllä suositella Kingsiä!

Mainitseppa vaikka viisi asiaa joita kaipaat eniten Suomessa?

Perhe, hyväkuntoiset asunnot, neljä vuodenaikaa, maitotuotevalikoima ja peruselämisen helppous.

No mitäs sitten jäisit kaipaamaan Lontoosta jos täältä lähtisit?

Ravintoloita ja kahviloita! Karibialaista ruokaa, ystävällisiä ihmisiä, kauniita puistoja ja alueita ja sitä sellaista suurkaupunkifiilistä että täällä on kaikki ja kaikki on täällä mahdollista.

Suositteletko lontooseen muuttoa?

Joo ehdottomasti. Mutta riippuu tietty paljon että kuka kysyy, kaikille tätä kaupunkia en suosittelisi. :)

Oletko kokonut yksinäisyyttä ja onko sulls aina ollut poikaystävä siellä?

Lontoossa en ole onneksi joutunut kokemaan yksinäisyyttä, ja mun lontoolainen poikaystävä oli ollut mun poikaystävä jo aika kauan ennen kuin muutin Lontooseen, joten on siis aina ollut poikaystävä täällä. Yleisesti olen kyllä elämäni aikana ehtinyt olla yksinäinenkin, Pariisissa asuessa tunsin joskus olevani todella yksin, mutta se oli oikeastaan vaan hyväks mulle. Kasvattaa luonnetta :D

Tunsitko ketään lontoosta kun sinne muutit?

Tunsin paljonkin ihmisiä, mikä teki muutosta tietenkin todella helpon. Mulla oli myös sillä tavalla kiva tuuri että kaksi parasta ystävääni muuttivat Lontooseen samaan aikaan ja poikaystäväni on kotoisin Lontoosta, joten päätettiin kaikki muuttaa yhdessä kimppakämppään mikä helpotti asunnon etsintää todella paljon. Lisäksi olin pari vuotta aiemmin käynyt vaihdossa Englannissa sellaisessa paikassa kun Lincoln, ja osa niistä joihin tutustuin Lincolnissa oli muuttanut Lontooseen, joten sitäkin kautta oli muutamia tuttuja. Ja koska tulin tänne alunperin opiskelemaan niin koulun alettua tutustui tietenkin samantien todella moneen ihmiseen, eli vaikka en olisi muita muuttaessani tuntenut, niin olisin nopeasti löytänyt kavereita opintojen kautta.

Oletko aina ollut hyvä koulussa/englannissa?

Hauska tää kysymyksen asettelu, koska tämähän viittaa siihen että kysyjä ajattelee että olen hyvä koulussa/englannissa :D Kiitos siis kohteliaisuudesta :)

 Mutta siis joo, mulla on tainnut aina olla englannin numero 9 tai 10, ja muutenkin hyvä keskiarvo eli vastaus on kai joo. Pääosin se johtuu siitä että mua on aina oikeasti kiinnostanut oppia uusia asiota ja oon opiskellut asioita ajattellen että on kiva tietää eikä niinkään että opiskelen nämä nyt ulkoa jotta saan hyvä numeron. Sen takia on ollut suht helppo pärjätäkin hyvin.

Mutta englannin numerosta vielä sen verran, että koulussahan testataan aina tietyntyylistä “kirjaosaamista”. Se että on huono numero englannissa ei todellakaan tarkoita etteikö voisi pärjätä englanninkielisessä maassa ja etteikö voisi nopeastikin oppia puhumaan sujuvaa englantia. Parhaiten nimenomaan oppii sillä että joutuu sellaseen ympäristöön jossa on vaan pakko oppia. Se voi tietty aluks olla rankkaa, mutta jossain vaiheessa se sitten vaan alkaa sujumaan.

Miksei voi ottaa koiraa?

Meidän tapauksessa olis hankala pitää koiraa koska tehdään pitkiä työpäiviä, eikä lähistöllä asu ketään tuttua joka vois tarvittaessa lähteä ulkoiluttamaan koiraa jos joutuis jäämään ylitöihin. Periaatteessa Lontoossa on suhteellisen helppo pitää koiraa koska täällä on tosi paljon puistoja, eli hyviä koiranulkoilutusalueita, mutta niistäkin on hyötyä vaan jos löytyy aikaa viedä koira niihin puistoihin :)

 Ja tää liittyy Lontoon ja Helsingin eroihin siinä että Suomessa yleensä (riippuu tietty paljon alasta) tehdään lyhyempiä työpäiviä ja Suomesta mulla löytyis enemmän vapaaehtoisia koiranhoitajia lähialueelta, jolloin koiran pitäminen olis helpompaa.

Ajatteletko tai näätkö unet englanniks?

Ajatteleminen riippuu ihan tilanteesta, jos oon just puhunu paljon englantia niin ajattelenkin englanniksi (ja ajatuksissa mulla on tietty aina täydellinen brittiaksentti!), mutta muuten varmaankin suomeks. Unista en voi olla ihan varma koska en aina muista niitä, mutta oon huomannu että se yleensä riippuu siitä ketä ihmisiä unessa on mukana, englantilaisille puhun unissakin englantia :D

Montako eri työpaikkaa sulla on ollut englannissa?

Ainoastaan tämä yksi joka mulla on nyt. Kun alotin maisterin tein jonkin aikaa töitä etänä Suomeen, mutta aika pian huomasin että vuoden kestävän maisterin ohella ei kannata hirveesti duunia tehdä kun opinnot vie yksinään ihan tarpeeks aikaa, vuoden pystyy itsensä elättää vielä opintolainalla. 

Haluaisitko joskus muuttaa maaseudulle?

Hmmm.. never say never! Mutta kyllä mä enemmän oon kaupunki-ihminen. Joskus on kiva päästä maaseudun rauhaan, varsinkin Lontoosta, mutta en usko että pystyisin ainakaan "lopullisesti" muuttaamaan maalle. Pienemmälle paikkakunnalle voisin kyllä hyvin muuttaa, Helsinki tuntuu Lontoon jälkeen pikkukylältä myös :)

Mielestäsi paras siellä pyörivä tv-ohjelma?

Homes under hammer! En edes kuseta, mä tykkään siitä ihan oikeesti. Se tulee joka aamu kello 10 ja mä en koskaan pystyny alkaa lukemaan ennen ku olin syönyt aamupalan ja kattonut Homes under hammerin. 

Nyt ku alotin duunin ni en oo enää pystyny kattoo sitä... :(

 Se on siis sellanen ohjelma jossa seurataan ihmisiä jotka ostaa huutokaupasta jotain ihan pommikunnossa olevia taloja ja sit ne kunnostaa ja myy ne. Siinä näkee myös hyvin tätä englantilaista rakennustyyliä. Joku ostaa kämpän joka on sellasessa kunnossa että se pitäis vaan kokonaan laittaa maan tasalle, ni sen sijaan että ne purkais sen talon ni ne sanoo ihan pokkana että niiden budjetti on pari tonnia ja ne aikoo vähän maalata seiniä ja ehkä laittaa uudet lattiamatot!

Mutta yleisesti tykkään ihan sikana kaikista brittiläisistä poliisisarjoista. Täällä tulee melko usein myös hyviä lyhytsarjoja. Mua harmittaa ihan sikana kun näin kaks ekaa jaksoo yhdestä kai neliosaisesta poliisisarjasta joka kerto sellasesta korruptoituneesta poliisista ja sit unohdin sen nimen enkä enää oo onnistunu löytää sitä netti tv:stä, ja mua vieläkin mietityttää miten se päätty!

Mikä oli englannin numerosi yläasteella ym.?

Tätä taisi joku jo kysyä ja se on ollut 9 ja 10 (eiks yläasteellakin ollut useampia kursseja aineista eli useampia numeroita vai sekotanko lukioon...?) Kielet on aina ollu mun lempiaineita koulussa :P

Olisko antaa vinkkejä (kesä)työnhakuun Lontoossa? Ihan vaan vaikka mistä aloittaa ja mitä ottaa huomioon? Ensikesä olisi tarkoitus viettää Englannin maaperällä ja olishan se duunipaikka ihan mukava, ei tartteis ihan vaan kotirouvana pyöritellä peukaloitaan..

Tähän tietty vaikuttaa paljon että mille alalle on hakemassa töihin. Mutta yleisesti ajatellen mun mielestä on tosi tärkeää että hakemuksessa pystyy suoraan “vastaamaan” ilmoituksessa listattuihin vaatimuksiin. Esim. jos ilmotuksessa sanotaan että pitää osata käyttää exceliä sujuvasti niin kannattaa antaa hakemuksessa joku ihan konkreettinen esimerkki siitä kuinka on aiemmin exceliä käyttänyt. Jokainen voi kirjottaa hakemukseen Computer skills: Microsoft Excel, mutta eihän se kerro oikeesti yhtään mitään.

Jos hakee jotain baariduunia tai myyjän paikkaa niin on kuulemma (ei ole omakohtaista kokemusta tästä) helpointa tulostaa CV:itä ja mennä paikan päälle kyselemään töitä. Isoimmilla ketjuilla on varmaan tietty omat nettihakemuksensa.

Jos haluaa isoimpiin firmoihin, niin on tärkeetä hakea ajoissa (esim. puoli vuotta ennen kuin työ alkaisi). Lisäks on tietty todella tärkeää että CV on superhiottu ilman virheitä ja hakemus on varmasti kirjoitettu niin että se vastaa jokaiseen ilmoituksessa listattuun kohtaan.

Lisäksi Lontoossa/Englannissa on todella paljon rekrytointifirmoja ja rekrykonsultteja ja niitä kannattaa hyödyntää. Jos pääset tapaamaan jotain sua kiinnostavan alan rekrykonsulttia, niin se yleensä pystyy ehdottamaan sulle useampia duunivaihtoehtoja ja myös auttaa sua hakemuksissa ja preppaa sua haastatteluun.

Vinkkejä yliopistoon / erityisesti King'siin hakemiseen? Vinkkejä yliopiston jälkeen työnhakuun?

Mulla ei ole kokemusta undergrad-hakemuksista, koska oon Englannissa hakenut vaan suoraan maisteriin, mutta voin kyllä kertoa maisterihausta. 

Maisteriohjelmiin hakiessa pyydetään yleensä motivaatiokirje, yhden tai useamman entisen opettajan (tai joissain tapauksissa pomo tai joku muukin saattaa käydä) suosituskirje ja kanditutkinnon arvosanat. Mä en nyt ihan satavarmasti muista, mutta musta tuntuu että Kingsiin kysyttiin myös lukion arvosanat, vaikka yleensä maisterihakuvaiheessa riittää pelkät kanditutkinnon arvosanat.

Motivaatiokirjeessä on olennaista että on etukäteen tutkinut tarkasti että minkälaiseen ohjelmaan on hakemassa ja kirjoittaa sen kirjeen niin että ne sen kirjeen lukijat pystyy periaatteessa tikkaamaan sieltä sun hakemuksesta kohtia jotka sopii just siihen ohjelmaan ja siihen yliopistoon. Motivaatiokirjeessä ei kannatta myös liikaa keskittyä menneeseen ja pelkästään painottaa sitä kuinka hyvä on tähän mennessä opinnoissaan ollut (vaikka sekin pitää tuoda esille), vaan myös tuoda esille sitä että haluaa kyseiseen ohjelmaan sen takia että sen avulla pääsee johonkin tavoitteeseen johon ei ilman tätä tutkintoa pääsisi. Motivaatiokirjeessä voi siis hyvin jos esittää pidemmän tähtäimen haaveita ja antaa sellaisen kuvan että lukija ajattelee että sinä toisit tulevaisuudessa hyvää mainetta yliopistolle menestyneenä alumnina. Ja se on varmaan sanomattakin selvää että sen kirjeen pitää olla kieliopillisesti täydellinen ja sujuva yhtenäinen kokonaisuus.

Yksi asia mikä monelle suomalaiselle opiskelijalle saattaa olla vieraampi, on ne suosittelukirjeet. Ja ne on älyttömän tärkeitä! Kannattaa siis jo kandiopintojen aikana pitää mielessä että ainakin kahden sun opettajan täytyy pitää susta ja uskoa sun kykyihin niin paljon että ne voi vilpittömästi suositella sua huippuyliopistolle. Monesti jotkut opiskelijat kysyy kirjettä opettajalta joka hädin tuskin muistaa ko. opiskelijan, ja kyllä suosittelusta varmasti näkee onko proffa tehnyt sen vilpittömästi vai vaan sen takia että se nyt sattuu kuulumaan työnkuvaan että joskus kirjoittaa opiskelijalle suosittelukirjeen. Kannattaa siis olla luennoilla aktiviinen ja jos on joku tietty aihealue joka ihan oikeasti kiinnostaa niin kyllä se sen kyseisen aiheen proffa sen yleensä huomaa. Mutta jos ei tätä asiaa kandin aikana tullut ajatelleeksi ni ei kannata vaan sen takia jättää hakematta että ei löydä täydellistä suosittelijaa. Sit pitää vaan pyytää ketä tahansa ja toivoa että kaikki muu menee nappiin.

Ja Englannissa ei muuten erotella Ammattikorkeakouluja ja Yliopistoja. Eli suomalaisella AMK-tutkinnolla voi periaatteessa hakea englantilaisen yliopiston maisteriohjelmaan ihan siinä missä suomalaisella yliopiston kanditutkinnolla. Kaikkein helpointa on tietty hakea englantilaisella kanditutkinnolla koska siinä ei tuu sitä ongelmaa että niiden pitäis miettiä miten niitä arvosanoja voi verrataa englantilaiseen järjestelmään.

Arvosanoista sen verran, että ne täytyy tietenkin olla erittäin hyviä. Melkeinpä kaikilla jotka oli tossa Kingsin ohjelmassa jossa mä olin oli 1st kandista, eli se paras arvosana. Periaatteessa se on sama kuin että olet parhaan 10% prosentin joukossa jos sun arvosanoja verrattaisiin muihin samassa kandissa. Mutta tämäkin tietty vaihtelee eri yliopistoissa.

Ja mitä tulee yliopiston jälkeiseen työnhakuun niin paras vinkkini on että älä ajattele sitä yliopiston jälkeisenä vaan yliopiston aikaisena työnhakuna. Maisteri kestää yleensä syys-lokakuusta  elokuun loppuun, mutta jos alkaa hakea vasta kesällä töitä niin se on jo liian myöhäistä. Jos haluat aloittaa työt heti kun opinnot loppuu (esim. syyskuussa), niin sitten kannattaa alkaa hakea töitä jo marras-tammikuussa. Poikkeuksiakin tietysti löytyy ja en väitä että olisi mahdotonta saada työtä myöhemmässäkään vaiheessa, mutta paremmat tsäänssit jos aloittaa ajoissa.

Kannattaa myös hyödyntää yliopiston tarjoama apu työnhakuun. Yliopistoilla on yleensä jonkinlainen ‘career centre’ jonne voi varata ajan ja ne voi lukea sun hakemuksen, antaa vinkkejä ja pitää myös harjoitteluhaastattelun. Ne palvelut on opiskelijoille ilmaisia ja kannattaa kyllä hyödyntää!

kings hoodie

Meitsi lentelee huomenna taas takas Lontooseen ottamaan uuden vuoden vastaan. Hyvää Uutta Vuotta teillekin!!