Kaupunkipyöräilyä Lontoossa

Melkein aina kun me ollaan kävelemässä jonnekin ja ohitetaan pyöräasema, mun poikaystävä kysyy voitaisko me pyöräillä kävelyn sijaan. Mutta mua on aina pelottanu ajatus Lontoon liikenteen seassa pyöräilemisestä joten oon ollut tylsä ilonpilaaja ja vastannut joka kerta ei kiitos, kävelen mieluummin.

Eilen tein kuitenkin poikkeuksen! Ja tällä kertaa vielä ehdotin asiaa ihan itse. Ade kysy että mentäiskö Regent's Parkiin kun on niin kiva ilma. Sitten se ehdotti että mitä jos käveltäis sinne. Käveltäis!? Vajaan neljän mailin kävely tuntu epämiellyttävältä ajatukselta, joten ehdotin että jos vaikka kokeiltais vihdoinkin niitä Boris-pyöriä.

Lontoossa on siis todella hyvä kaupunkipyöräsysteemi, ja näitä pyöriä kutsutaan joko nimellä Barclays bikes tai Boris bikes. Ensimmäinen nimi tulee siitä että Barclays sponsoroi näitä pyöriä, ja Boris on taas Lontoon pormestarin mukaan.

boris pyörä lontoo

Pyörän käyttöhinta koostuu päivävuokrasta ("Access Fee") ja siitä kuinka kauan käytät pyörää yhdellä kerralla ("Usage Charge"). Päivävuokran hinnalla saa aina ajella puoli tuntia "ilmaiseksi" jonka jälkeen ylimääräisestä ajasta tulee aina päivävuokran hinnan päälle lisämaksu. Access fee on vain 2 puntaa joten suurista kuluista ei ole kyse, jossei nyt ihan useampaa tuntia kerralla halua pyöräillä pysähtymättä. Halvinta on jos ajaa aina kerrallaan 30 minuuttia ja sitten palauttaa pyörän ja ottaa uuden pyörän. Silloin hinta ei käytännössä missään  vaiheessa nouse yli sen kahden punnan. Tältä sivulta löytyy kaikki detaljit: Barclays Cycle Hire.

Niin ja siis sen pyörän voi tietenkin palauttaa mihin pisteeseen tahansa, eikä todellakaan tarvi viedä sinne samaan paikkaan mistä sen on alunperin ottanut! :D Kannattaa kuitenkin muistaa käyttää koko ajan samaa pankkikorttia päivän aikana, koska sen pankkikortin avulla se kone tunnistaa että oot jo maksanu 24 tunnin vuokran.

pyörän vuokraaminen lontoossa

Käytännössä vuokraaminen toimii siis niin että bongaat jostain sinisellä Cycle Hire merkillä merkatun pyöräaseman ("Docking Station") ja laitat sun pankki- tai luottokortin masiinaan ja valitset kuinka monta pyörää haluat ja haluatko päivän vai viikon vuokran.

 photo borisbiking005_zps62a4af83.jpg

Sitten vaan koskettelet (tai painelet kovakouraisesti, se ei ollut mikään maailman herkin kosketusnäyttö...) näyttöä ja hyväksyt jotain ehtoja (joita me ei tietenkään jaksettu lukea) ja sulle tulostuu kuitti jossa on koodi.

 photo borisbiking020_zpsf7438a62.jpg

Tän jälkeen valitset rivissä seisovista pyöristä sen kivoimman ja näppäilet koodin pyörätelineeseen. Kannattaa tietty tsekata että pyörä on kondiksessa ja renkaissa on ilmaa. Tosin yleensä pyörät on todella hyvässä kunnossa, koska niitä huolletaan säännöllisesti.

borisbike dock

Koodin näppäilyn jälkeen telineeseen syttyy vihreä valo mikä viittaa siihen että voit vetäistä pyörän irti. Ja ei muuta kuin polkemaan!

britannika boris pyoraily

Kannattaa muuten myös pitää mielessä se vääränpuoleinen liikenne, ettei lähde hosumaan väärille kaistoille. Ja jalkakäytävillä pyöräily on luonnollisesti kielletty, eli liikenteen sekaan on pakko mennä vaikka kuinka jännittäis. Pyöräteitä on aika vähän, mutta silloin tällöin tulee vastaan kadunpätkä johon on merkitty pyörille muutama sata metriä omaa kaistaa. Mutta aika nopeesti siihen liikenteeseenkin tottuu. Siinä vaiheessa ku mä näin 7-kymppisen mummon pyöräilemässä New Oxford Sreetillä ohitellen muita mä päätin itsekin lopettaa nynnyilyn pyöräilyn suhteen.

bike docking station

 photo GreatPortlandStreettoshoreditch_zps6621686d.jpg

Menomatkalla mentiin Shoreditchista Old Streetiä pitkin Farringdonin ja Clerkenwellin läpi Tottenham Court Roadin kautta Great Portland Streetille ja jätettiin pyörät siihen. Reissussa meni reilu puol tuntia, eli periaatteessa oltiin Regent's Parkissa melkeinpä nopeammin pyörällä kun metrolla.

sitruunalimppari

Tuntu entistä ihanammalta istahtaa Regent's Parkin nurmelle kylmä juoma kädessä kun oli ensin tehny vähän töitä sinne pääsemisen eteen.

 photo borisbiking041_zps26bd49d7.jpg

Kyllä täällä suurkaupungissakin välillä tulee näitä kesäpäiviä jotka tuntuu oikeesti kesältä.