Työnhaku Lontoossa vastavalmistuneena

Otin tänään satunnaisen vapaapäivän koska tajusin että tän vuoden lomapäiviä pitää alkaa kuluttamaan jotta saan ne kaikki käytettyä ennen vuoden loppua. Välillä on ihana pitää yksittäisiä vapaapäiviä keskellä viikkoa ilman sen kummempaa syytä. Mä yleensä kuvittelen tällaisina päivinä olevani taas opiskelija ja meen johonkin kahvilaan lukemaan tai surffailemaan netissä. Tänään halusin kahvilan Thamesin varrella joten otin bussin London Bridgelle. Tässä Caffe Nerossa on kyllä Thames-näkymät mutta siihen ne plussat sitten jääkin. Soijalatte maistuu palaneelta, kahvilassa soi klassinen musiikki ja netti ei toimi. Täydellistä.

Koska en pääse selailemaan asuntoilmotuksia, nettikauppoja tai rantalomasivustoja, niin ajattelin että nyt olisi ehkä hyvä tilaisuus kirjoittaa joku tosi informatiivinen hyötypostaus ja mikäs tässä lomapäivänä olisi muu mielessä kun työelämä Lontoossa!  Jotta tää liittyis jollain tavalla mun tänpäiväseen opiskelijateemaan, niin ajattelin kirjoitella vastavalmistuneiden työnhausta omien kokemusten perusteella.

Työn hakemisessa on iso ero johtuen siitä puhutaanko nimenomaan vastavalmistuneille suunnatuista graduate-työpaikoista vai ihan vaan yksittäisistä rooleista firmoissa. Englannissa on siis todella yleistä että firmoilla on graduate-ohjelma tai että vastavalmistuneita haetaan ihan omalla prosessillaan. Useimmiten kaikki yliopistosta valmistuneet myös hakevat nimenomaan graduate-ohjelmiin ja niihin on todella kova kilpailu.

shard and tower bridge

Graduate-ohjelmat

Graduate-ohjelmien hyvä puoli on se että koulutukseen panostetaan paljon ja graduate-ohjelmaan pääseminen takaa melko varmasti hyvän tulevaisuuden ko. firmassa. Osa graduate-ohjelmista on tarkasti määriteltyjä vuoden tai kahden vuoden määräaikaisia sopimuksia joihin saattaa sisältyä esimerkiksi eri osastoilla tai eri maissa työskentelemistä, kun taas osa graduate-työpaikoista viittaa vaan siihen että aloitat firmassa uutena useimmiten suoraan koulusta tulleena tyyppinä ja sulla on tietty paljon koulutusta alussa, mutta sun työsopimus on samantien vakituinen soppari. Joillain aloilla siihen graduate-työhön saattaa sisältyä myös se että työnantaja sponsoroi jonkun ammattisertifikaatin tai tutkinnon suorittamisen, esim. ACACIPDCFA, CIPS, CEFA, ACCA jne jne... 

Englannissa on muuten myös yleistä että samoja duuneja hakee sekä kandit että maisterit. Usein työpaikkailmoituksissa lukee että pitää olla Bachelor's Degree, mutta maisterista on lisäetua. Suomessa tuntuu että kanditutkintoa ei arvosteta läheskään yhtä paljon kun Englannissa, ja ehkä sen takia suomalaiselle maisterille voi olla aluks pieni järkytys että kilpailee samoista duuneista kandiksi valmistuneiden kanssa. 

Lisäksi moniin paikkoihin ei täydy olla tutkintoa juuri tietyltä alalta, eli kaupallisen alan työtä saattaa hakea esimerkiksi vaikka filosofian maisteri, matematiikan kandi, sosiologian kandi ja rahoituksen maisteri. Monille aloille on myös mahdollista tehdä vuoden valmistava "muuntokoulutus", eli jos alanvalinta meni lukion jälkeen vikaan ja on tehny kandin alalta joka ei enää kiinnosta yhtään, niin mun tietääkseni Englannissa voi vaikka alkaa lakimieheks liiketalouden kandilla jos jaksaa tehdä muuntokoulutuksen ja hakea duuniin jossa mahdollistetaan "uutena" alalle siirtyminen.

citybuildings from shot from southbank

Hakeminen

Kun puhutaan graduate-paikkojen hakemisesta niin tärkein vinkki mitä voin antaa on että kannattaa aloittaa ajoissa! Monet isommat firmat alottaa hakuprosessin vastavalmistuneille jo vuoden ennen työn alkamista. Eli jos kiinnostaa duuni jonkun ison konsulttiyhtiön, lakifirman tai kansainvälisen yhtiön graduate-ohjelmassa ja aloittelet juuri viimeistä vuottasi yliopistossa, niin kannattaa heti syyskuussa käydä läpi kaikki potentiaaliset työnantajat ja selvittää hakuaikojen deadlinet. Joissain paikoissa ne on vasta kevään puolella, mutta joissain paikoissa ne menee umpeen jo marraskuussa.

Syksyllä ja alkukeväästä järjestetään myös paljon erilaisia messuja ja tapahtumia joissa voi päästä tutustumaan eri työnantajiin. Firmat järjestää myös avoimia päiviä ja mahdollisuuksia tulla tutustumaan työpaikkaan ennen hakemista, ja näitäkin kannattaa tietenkin hyödyntää - ihan jo sen takia että hakemuksessa on tärkeää osoittaa että tuntee hakukohteena olevan firman ja pystyy osoittamaan miksi on kiinnostunut juuri tästä firmasta.

No sitten kun olet päässyt siihen vaiheeseen että tiedät mihin haluat hakea ja tiedät milloin hakemuksen on viimeistään oltava perillä alkaakin se vaikein vaihe: hakemuksen kirjoittaminen. Se jos mikä on se koko työnhaun tuskaisin vaihe. Mun tärkein vinkki tähän on että katso tarkkaan mitä työhön vaaditaan ja kirjoita CV ja Cover Letter niin että vastaat työilmoituksessa esitettyihin vaatimuksiin. Ja vastaa niihin niin että esität esimerkin ja perustelun. Eli ei niin että jos ilmoituksessa sanotaan ”tulee osata käyttää Microsoft Exceliä” niin kirjoitat hakemukseesi että ”osaan käyttää Exceliä erittäin sujuvasti”. Kuka tahansa voi sanoa niin eikä se kerro yhtään mitään. Sen sijaan kannattaa ennemminkin tuoda esille tilanne jossa oot käyttänyt Exceliä ja esimerkki jostain mitä loit Excelillä ja kuinka se toimi täydellisesti ja toi jonkun tuloksen.  Tämä oli nyt tosi yksinkertainen esimerkki mutta saitte varmaan käsityksen siitä mitä tarkotan?

Koska joudut luultavasti hakemaan useampaan paikkaan on tietenkin kätevää että sulla on joku perus CV pohja ja jonkinlainen yleinen Cover Letter joiden ympärille rakentaa eri hakemukset.  Tosin pahin moka on mun mielestä se että kirjoittaa yhden yleispätevän hakemuksen ja sitten lähettää sen kymmeneen eri paikkaan. Hakemuksen lukijat huomaa kyllä heti tällaiset kirjelmät. 

Kannattaa ehdottomasti hyödyntää kaikki yliopiston tarjoamat työnhakupalvelut. Esimerkiksi King’s Collegella oli sellanen palvelu että pystyit varaamaan ajan jollekin tyypille joka luki sun hakemuksen ja antoi vinkkejä. Mä kävin tällasen tyypin puheilla ja se luki mun työpaikkailmoituksen ja sen jälkeen mun CV:n ja hakemuskirjeen ja se osas bongata täydellisesti muutaman asian jotka olis jääny multa täysin huomaamatta. Monesti tulee sokeaksi omalle tekstilleen, ja vaikka ei oliskaan mahdollisuutta hyödyntään yliopiston palveluita, niin kannattaa edes pyytää jotain ystävää lukemaan hakemus. Mutta muista! Ketä ikinä pyydätkin lukemaan hakemuksesi, laita heidät ensin lukemaan työpaikkailmoitus jotta oikolukija pystyy heti näkemään oletko vastannut ilmoituksessa esille tuotuihin asioihin.

st pauls from millenium bridge

Haastattelut

Sitten kun oot saanut jonkun vihdoin lukemaan sun hakemuksen ja se oli niin täydellinen että pääset seuraavaan vaiheeseen, eli haastatteluun, niin kannattaa varautua siihen että tämä vaihe saattaa sisältää useita eri osia. Se voi olla esimerkiksi  1) online-testi 2) puhelinhaastattelu 3) haastattelu HR-henkilön kanssa 4) kirjallinen testi 5) assessment centre 6) haastattelu line managerin kanssa. Netistä googlaamalla löytyy paljon vinkkejä ja apuja näihin hakuprosesseihin, ja yleensä jos pääset seuraavaan vaiheeseen niin sulle annetaan kyllä jonkinlaiset ohjeet ja vinkit firman puolelta. 

Paras vinkki mitä mä voin antaa haastatteluihin on valmistautuminen. Vaikka olisit kuinka supliikkityyppi niin se on yllättävän vaikeeta vastata kymmeniin kysymyksiin käyttäen erilaisia esimerkkejä jos ei oo yhtään valmistaunut. Pyydä myös jotain kaveria kyselemään sulta kysymyksiä. Se on yllättävää kuinka joskus mielessä luotu vastaus ei toimikaan niin hyvin kun sen sanoo ääneen. 

Haastatteluissa käytetään usein kysymyksiä joiden vastaamiseen tarvitaan STAR metodia (Situation, Task, Action, Result). Kysymys saattaa olla esimerkiksi : ”Kerro tilanne jolloin huomasit tehneesi virheen ja kuinka korjasit tämän?” Jos sulla ei ole paljon työkokemusta, niin näitä esimerkkejä voi löytää myös opiskeluajoilta tai elämästä yleensä. Joskus kysymys saattaa tietenkin olla sellainen että sulla ei yksinkertaisesti ole mitään esimerkkiä ja silloin on vaan parasta sanoa suoraan että en ole ikinä joutunut tuollaiseen tilanteeseen, mutta jos joskus sellaiseen joutuisin niin hoitaisin sen luultavasti näin. Mutta yks hyvä tapa valmistautua on miettiä valmiiksi erilaisia tilanteita joita voi käyttää esimerkkinä jos haastattelija alkaa pommittamaan "competence-based" kysymyksillä.

Toinen haastatteluvinkki. Rentoudu. Ole oma itsesi. Sun täytyy tietenkin tuoda esille että olet erittäin osaava ja ammattitaitoinen ja fiksu, mutta haasttateluvaiheessa otetaan myös huomioon se että olisitko sellanen tyyppi jonka kanssa haastattelijat haluaisi tehdä töitä. Jos haet firmaan jossa on lungi meininki ja hauskanpito on olennainen osa yleistä ilmapiiriä, niin sua tuskin halutaan palkata jos pönötät tuolissa turhantärkeänä besserwisserinä. Eri firmoissa on erilaiset kulttuurit ja jo senkin takia on mun mielestä tärkeää olla oma itsensä, koska jos esität jotain mitä et ole saatat joutua työpaikalle jonka kulttuuri ei sovi sulle.

southwark bridge

Mun oma työnhakukokemus

Kuten oon tainnu joskus jo kertoakin, en opiskeluvaiheessa vielä ollut varma haluanko jäädä Lontoosen valmistumisen jälkeen. Kävin kuitenkin maisterivuoden syksyllä ihan mielenkiinnosta kuuntelemassa eri työnantajien pitämiä esitystilaisuuksia. Yhteen graduate-ohjelmaan hainkin jo syksyllä, mutta se oli sellanen viime hetken idea ja väsäsin hakemuksen päivässä ja lähetin sen vikana hakupäivänä ja yllätys yllätys en saanut kutsua seuraavaan vaiheeseen...

Tammikuussa aloin miettimään työjuttuja uudestaan ja huomasin että joihinkin paikkoihin oli haut jo sulkeutunut. Katselin silloin aika laajalti kaikennäköistä ja mietin myös vaihtoehtoa etsiä töitä Suomesta. Siinä selaillessani törmäsin mun nykyisen työpaikan ilmoitukseen. Se oli graduate-duuni, mutta ei mikään määräaikainen ohjelma vaan periaatteessa ihan perusvakkariduuni, jossa olisi alussa koulutusjakso. Mun hakuvaihe sisälsi HR:n haastattelun, kirjalliset testit (matematiikkaa, analyyttistä päättelyä yms.), assessment centren ja managerin haastattelun. Eli sinänsä hyvä kokonaisuus, koska tän hakuvaiheen aikana pääsin myös tutustumaan paremmin firmaan ja tulevaan rooliin. Perusteellisen hakuvaiheen jälkeen oli itsekin helpompi tehdä päätös sen suhteen haluaako duunin vai ei.

st pauls

Nyt kun luen tätä tekstiä läpi niin huomaan että koko teksti sisältää aika itsestään selviä asioita, mutta ehkä tästä on iloa ja hyötyä jollekin vasta opintojaan aloittelevalle joka ei oo vielä ehtinyt miettiä valmistumisen jälkeistä työnhakua. En tässä nyt myöskään oo lähtenyt tän yksityiskohtasemmin käsittelemään asiaa koska kukaan ei jaksa lukea 10,000 sanan esseetä aiheesta, mutta esim. Target Jobs-nettisivulla on paljon vinkkejä juuri graduate-duuneihin liittyen. Ja jos missasin jotain olennaista ni kyselkää lisää kommenttiboksissa!

Olis tosi mielenkiintoista kuulla minkälaisia kokemuksia muilla on työnhausta Lontoossa/Englannissa? Ja onko Suomessa nykyään myös paljon tällasia vastaavia graduate-ohjelmia?