Töissä Lontoossa

Tässä on pian puolitoista vuotta vierähtänyt siitä kun aloitin työt Lontoossa, joten kai se on jo aikakin tuoda esille mietteitä Lontoon työelämästä. Vielä kolme vuotta sitten en olis osannut kuvitella että päädyn töihin Lontooseen, vaikka tiesin että maisterin tuun luultavasti tänne tekemään. Jotenkin ajatus ihan oikeasta vakituisesta työpaikasta tässä kaupungissa ei tullut silloin kuitenkaan vielä mieleen. Nyt jälkikäteen ajattelen että miksi ihmeessä ei?!

Yksi asia mikä mulle tuli myös yllätyksenä oli se kuinka paljon Lontoossa on suomalaisia töissä. Ties missä yhteyksissä törmää suomalaisiin nimiin ja voisin melkein väittää että jokaisessa isossa kansainvälisessä firmassa on Lontoon konttorilla vähintään yksi suomalainen. Tän lisäks mulla on sellanen fiilis että puolet ihan mun omistakin tutuista on päätynyt töihin Lontooseen. Ja ne jotka ei vielä täällä oo olis mielellään tulossa. Onhan tää kyllä hieno mesta olla töissä eli en sinänsä ihmettele!

Jottei menis taas ihan liian sekavaks ajatuksenvirtamössöks, ni heitetään tähän nyt muutamia ajatuksia fiksusti otsikoiden alle järjesteltynä. Ja sellanen vastuuvapauslauseke tähän alkuun ettei kannata minään superfaktoina mun huomioita ottaa. Nää nyt on vaan mun fiiliksiä aiheesta ja tietenkin samalla varmasti jonkin tason yleistämistä siitä miten asiat on Suomi vs Lontoo. Mielelläni kuulisin muidenkin kokemuksia aiheesta joten ilahtuisin kommenteista!

Office buildings London

Työtehtävät

Lontoosta löytyy tottakai ihan samanlaisia duuneja kun Suomestakin, mutta sen lisäks täältä löytyy sellasia rooleja ja työtehtäviä joista mol.fi voi vaan unelmoida villeimmissä päiväunissaan. Ja tästä mulla on jopa ihan omakohtaista kokemusta, sillä tajusin yks päivä kun faija yritti saada mua taas muuttamaan takaisin Suomeen että mun roolia tällaisenaan ei Suomessa missään firmassa taida olla. Vastaavanlaisia tietty varmasti löytyy, mutta täysin samoilla työtehtävillä ei välttämättä. Yksi esimerkki tähän kategoriaan vois myös olla se että vaikka jotkut samat roolit Suomesta löytyisikin, niin budjetti vastaavan roolin tehtävien toteuttamiseen voi olla Lontoossa sen verran suurempi että se tekee roolista snadisti erilaisen. Esimerkkinä vaikkapa jonkun viestintästrategian toteuttaminen kymmenen kertaa suuremmalla budjetilla.

Vaikka Britannia onkin ehkä maana suurvalta enää vain historiankirjoissa, niin kyllä mä uskaltaisin silti sanoa että Lontoo on edelleen yks maailman pääkaupungeista. Niin kauan kun porukka ympäri maailmaa tänne hakeutuu niin täältä myös löytyy tekemistä mitä erilaisimmissa hommissa. Tottakai Lontoon vetovoima on suurempi tietyillä aloilla, kuten vaikka rahotuspuolella, joten ehkä jos kiinnostuksenkohteena on vaikkapa se vihaisten lintujen ala niin mielenkiintosia juttuja voi löytyä lähempääkin. Tai sitten kunnolla kauempaa sieltä lämpimämmästä laaksosta.

Office buildings London

Työajat

Tämä riippuu tottakai todella paljon duunista ja alasta, mutta kymmenen tunnin työpäivä on aika vakio monissa toimistoduuneissa. Siihen päälle ylityö on vielä ihan normaali homma ja kellokortista on turha haaveilla. Työsoppareihin saatetaan usein myös merkitä että mitään ylityörajaa ei ole ja jos siitä jotain säännöksiä kansallisella tasolla on tehty niin ne ei sua koske. Tappavimmat työtunnit löytyy varmaankin investointipankeista ja M&A konsulteilta. Elokuussa täällä nousi otsikoihin saksalaisen työharjottelijan kuolema jonka syynä epäiltiin olleen ylityö. Myöhemmin selvisi että kyseessä oli epilepsiakohtaus, mutta ehkä 72 tunnin työputkella saattoi olla osuutensa, who knows. Aika moni kuitenkin tekee Lontoossa pitkiä työpäiviä omasta halustaan, mihin varmasti vaikuttaa se tieto mahdollisuudesta mammonaan jo ihan lähitulevaisuudessa. Sitä mä en oo vielä keksiny että miten sitä rahaa käytetään jos ei oo ollenkaan vapaa-aikaa. Meidän edellisen asuintalon pienessä autotallissa oli Porschejen lisäksi kaks Ferraria, joten ilmeisesti rahasta pääsee nauttimaan istumalla aamuruuhkassa kivassa autossa.

Omasta kokemuksestani mun on pakko sanoa että alussa suurin kulttuurishokki oli nimenomaan työajat. Se on jo fyysisestikin yllättävän rankkaa istua päätteen äärellä 12 tuntia ilman taukoa. Onneks mä pystyn useimmiten pitämään työpäivät kymmentuntisina ja parhaimmassa tapauksessa nipistämään jopa reiluun 9 tuntiin, vaikka tottakai silloin tällöin tulee niitä kiireisempiä viikkoja ja päivät venyy iltaan. Se itse töissä oleminen ei sinänsä ole mikään ongelma, koska jos on tekemistä niin mikäs siinä tehdessä. Hankaluus syntyykin siitä kun pitäisi pyörittää elämää työajan ulkopuolella. Mutta toisaalta, tässä on hyvä esimerkki siitä että oikealla alanvalinnalla voi Helsingissäkin päästä tekemään töitä 24/7.

Kun kerron täällä että Suomessa monella työpaikalla on käytössä elektroninen kellokortti joka laskee työssä vietetyn ajan ja ne ylimääräiset tunnit saa sitten jopa takas jälkikäteen ni porukka on ihan et whaaat. Ja siinä missä Suomessa toimistoissa on kivat kahvihuoneet ja usein ihan pöydät joiden ympärille voi kokoontua kahvitauolle, niin täällä saattaa toimistolta löytyä "lepohuone" jossa voi tarvittaessa nukkua yön jos päivä venähtää. Meille ei onneks oo koskaan esitelty tällasta mahdollisuutta, mutta tuo mainitsemani esimerkki on kyllä ihan oikeasti olemassa ystäväni toimistolla.

Office buildings London

Tiimit ja työkaverit

Tämä on mun mielestä myös valtava eroavaisuus Suomeen verrattuna. Täällä vietetään todella paljon aikaa työporukassa ja työkavereiden kanssa - myös työajan ulkopuolella. Joko järjestetään puolivirallisesti jotain tiimijuttuja illoille, tai sitten ihan muuten vaan ystävystytään työkavereiden vapaa-ajankavereiksi. Lisäksi monilla työpaikoilla on erilaisia urheilumahdollisuuksia ja monet pelaa työporukalla vaikkapa jalkapalloa. Mä löysin duunin kautta itselleni ihan kokonaan uuden harrastuksen - softballin!

Ja sitten on tietenkin se afterwork. Jos mun pitäisi mainita vaan yksi asia jolla kuvailisin lontoolaista työelämää, niin se olisi afterwork-kulttuuri. Eli siis se että työpäivän jälkeen mennän työporukalla lähipubiin yksille. Monesti se yksi tai muutama saattaa myös venähtää ihan kunnon klubi-illaksi. Kesällä toimistojen lähietäisyydellä sijaitsevat pubit ja baarit pursuaa pukumiehiä ja -naisia perjantaina kuuden aikoihin, mutta afterwork päiväksi kelpaa kyllä mikä tahansa viikonpäivä. Torstai on ehkä yks suosituimmista päivistä.

Mulle työporukka on ollut täällä se yks positiivisimmista jutuista. On mulla aina Suomessakin ollut ihanat työkaverit, mutta täällä oon tykänny siitä että työkavereihin pääsee tutustumaan ihan kunnolla. Se on myös siinä mielessä kiva asia, että jos muuttaa Lontooseen yksin niin voi saada nopeasti kavereita duunin kautta. Tähänkin tietty taas vaikuttaa firman kulttuuri ja se miten porukkaa rekrytään. Jos samaan aikaan aloittaa iso joukko vastavalmistuneita niin siinä on huomattavasti helpompi ystävystyä kuin jos aloittaa ainoana uutena työntekijänä firmassa jossa on laaja ikähaarukka ja vähän tiimityötä.

Office buildings London

Ura ja eteneminen

Lontooseen päätyy yleensä juuri niitä ihmisiä jotka haluaa luoda uraa, oppia paljon ja päästä eteenpäin nopeasti. Ja se on täällä varmasti mahdollista. Riippuu tietenkin paljon työstä, mutta työtehtävät ja titteli saattaa muuttua samankin firman sisällä erittäin lyhyelläkin aikavälillä: Jos on kaksi vuotta pysynyt ihan samoissa hommissa samalla nimikkeellä niin se on jo todella pitkä aika. On tottakai myös paljon ihan itsestä kiinni haluaako muutosta, en usko että kukaan työnantaja pistäisi pahakseen jos joku haluaa pysyä samassa roolissa 10 vuotta, eipä tarvi kuluttaa rahaa rekryyn.

Yks mikä on mun mielestä myös melko yleistä on headhunting ja se että kilpailevat firmat houkuttelee toistensa työntekijöitä. Lisäks on ihan ok itsekin oma-aloitteisesti vaihtaa työpaikka suht nopeasti ja etsiä sitä parasta tarjousta. Toisaalta on myös paljon firmoja jotka ovat ylpeitä siitä että pystyvät pitämään työntekijänsä kymmeniäkin vuosia.

Office buildings London

Koulutus ja tutkinnot

Tällä tarkotan siis työnantajan järjestemää koulutusta ja tutkinnoilla viittaan siihen että täällä löytyy varmaan jokaiselle alalle oma erikoistutkinto jonka voi suorittaa työn ohella. Mä oon saanu myös sellasen kuvan että työnantajat järjestää paljon koulutusta, ehkä osittain jo senkin takia että täällä ei välttämättä vaadita että yliopistotutkinnon pääaine on juuri työtä vastaavalta alalta, vaan itse työhön kouluttaudutaan sitten töissä. Jos yliopiston nimi on Oxbridge-tasolla niin on melko sama mikä oli pääaine duunia hakiessa. Ammattiosaamisen pystyy sitten jatkossa todistamaan vaikka suorittamalla alan "ammattitutkinnon" jonka jälkeen tittelin perässä voi raahata kivannäköistä kirjainyhdistelmää.

Saatoin unohtaa vaikka mitä mutta jos jokin jäi mietittymään niin kysy kommenttiboksissa. Itse työnhausta kirjoitin joskus aiemmin tässä postauksessa. Liisa kirjoitti blogissaan myös kivasti omasta työnhakuprosessistaan jokin aika sitten. Lisäksi Suklaata ja Kahvia on käynyt samaa aihetta paljon läpi, tsekatkaa vaikka täältä.