Adrenaliinipäivä Afrikassa

Oon yleensä melko huono suunnittelemaan reissuja etukäteen. Varaan matkan silloin kun siltä tuntuu, joskus pari päivää ennen lähtöa, joskus kuukausi pari etukäteen. Kapkaupungistakaan en hirveästi tiennyt etukäteen, mutta se mitä opin ensimmäisenä oli että siellä Kapkaupungin lähellä on yksi maailman tiheimmistä valkohaipopulaatiosta ja suurin osa valkohaihin liittyvästä tutkimuksesta tehdään kuulemma nimenomaan tuolla Dyer Islandin alueella Etelä-Afrikassa. Pikaisen googlettelun jälkeen olin vakuuttunut siitä että haihäkkisukellus on pakko päästä kokemaan tällä reissulla! Olin myös todella iloinen siitä että kun ehdotin kyseistä aktiviteettia matkaseuralleni, oli Anna hetkeäkään epäröimättä messissä. Olisin niin masentunut jos tämä olisi jäänyt kokematta!

hai sukellus kapkaupunki 3

Tosin mutkia matkalle osui kyllä ihan kirjaimellisesti ja hetken pelkäsin että jää hait näkemättä. Se haikaloja kuhiseva lahdenpoukama sijaitsi Gaansbaissa, joka oli vajaa parisaataa kilometria Kapkaupungista. Veneen oli tarkoitus startata aamukahdeksalta, joten me startattiin meidän vuokra-Hyundai hyvissä ajoin joskus aamuviiden jälkeen suuntana Gans Bay. Ulkona oli ihan pilkkopimeää ja jossain vaiheessa tajuttiin myös että meidän reitti menee jonkun luonnonpuiston läpi missä ei ole minkäänlaista tievalaistusta. Pilkkopimeä jo yksinään olisi epämiellyttävää, mutta siihen päälle se tie lähti vielä kiemurtelemaan vuoristoon. Taidettiin jopa ihan ääneen miettiä että nyt ei olisi kiva jäädä tänne yksin tien varteen. Ei hetkeäkään kun kuuluu pamahdus ja Annan on pakko ohjata hybridi-Hyundai tienreunaan. Rengas oli puhjennut. 

Ei muuta kun soitto autonavaimenperästä löytyneeseen Europcarin hätänumeroon. Yritin siinä sitten selittää puhelimessa meidän sijaintia, mutta ei kuulemma ihan heti pääsisi kukaan mistään paikalle. Tuskin edes löytäisi meitä kun ei tarkkoja koordinaatteja saatu kartalle mätsäämään. Mikäs siinä, nopeemminhan se sujuu jos vaihdetaan rengas itse. Onneks mun käsilaukku on kun MacGyverin takatasku ja sieltä löytyi otsalamppu jonka valossa käytiin renkaan kimppuun. Siinä ahertaessa mietiskelin kumpi oli jännittävämpää - ajatus mahdollisten villieläinten kiilusilmistä ruohikossa vai se että joku saattaisi pysähtyä tarjoamaan kyytiä pahat mielessään. Tai että siinä pimeässä joku rekka olisi sivaltanut koko Hyundai-paran tienreunasta pusikkoon meidän päälle kun se näkyvyys todellakin oli nolla. 

Renkaanvaihto ei onneks ole mitään rakettitiedettä, joten uusi pyörä oli alla nopeasti. Auton takaisin alas laskeminen olikin jostain syystä hitaampaa ja siinä tunkkia pyöritellessä oli aamu alkanut sarastamaan. Näin ollen oli joku rekkakuskikin bongannut kaksi blondia tienposkessa ja veti ajokkinsa sivuun. Me ei kuitenkaan haluttu siinä vaiheessa enää jäädä rupattelemaan renkaanvaihdosta jonkun ventovieraan rekkakuskin kanssa, joten potkaistiin tunkki auton alta ja hypättiin kyytiin. 

Nohevina tyttöinä oltiin lopulta haisatamassa juuri ennen paatin lähtöä ja ehdittiin merelle!

Vaikka aktiviteetin nimi on shark cage diving, niin se ei periaatteessa ole sukeltamista sanan varsinaisessa merkityksessään. Idea on että veteen lasketaan häkki joka on osittain vedenpinnan yläpuolella, niin että vasta siinä vaiheessa kun hai tulee lähelle sukelletaan pinnan alle, eli mitään snorkkelia tai sukelluslaitteita ei tarvita.

hai sukellus kapkaupunki 2

Yllä olevasta kuvasta näkee kuinka avonainen se häkki oli joistain kohdista, eli kokemus oli todellakin autenttinen siinä mielessä että siinä tunsi oikeasti olevansa vedessä hain kanssa. Häkin väleistä olisi helposti ylettänyt sitä haikalaa paijaamaankin. Vaikka eläimistä tykkäänkin niin noita kavereita en kuitenkaan lähtenyt rapsuttelemaan leuan alta.

south africa britannika 030

Mun vedenalaiset haikuvat on todella huonoja, koska siinä vaiheessa kun se hai tuli ihan lähelle halusin nähdä sen ilman että välissä on mitään muuta kuin hiukan suolavettä, joten kameraa en pahemmin käyttänyt. Toi tyyppi joka houkutteli niitä haikaloja syötillä on kuulemma muuten kerran tippunut itsekin veteen. Uskon sen kyllä hyvin, nimittäin tälläkin reissulla hai pääsi nappaamaan syötistä melko tiukan otteen ja toi syöttittyyppi kilpaili siinä sitten kyödenvedossa itseään muutamaa kiloa painavamman vastuksen kanssa aika sitkeästi. (Haikaloja ei siis muuten ruokita jotta ne tulisivat veneen luokse, vaan kyseessä on nimenomaan pelkkä syötti.)

valkohait gaansbai

Veneen perässä oli koko ajan yksi työntekijä sekoittelemassa namisoppaa haille, jotta niitä kiinnostaisi tulla lähemmäs kauempaakin. Näissä kuvissa näkyvien työntekijöiden lisäksi veneessä oli myös mukana meribiologi jolta pystyi tarkistamaan kaikenlaista nippelitietoa alueen haikaloista. Tai merenelävistä ylipäätään. Tykkäsin tästä firmasta paljon, sillä he tuntuivat asiantuntevilta ja vaikuttivat oikeasti kiinnostuneilta valkohaista ja luonnonsuojelusta. Haihäkkisukellus näyttää olevan melko suosittu bisnes tuollapäin, joten pelkän rahan perässä juoksevia yrittäjiä voisi kuvitella myös löytyvän...

Jos joku on eteläiseen Afrikkaan matkustamassa ja haikalat kiinnostaa, niin voin suositella Marine Dynamics Shark Tours -firmaa. Tätä aktivitiitettia suunnitellessa halusin olla varma että kyseessä on yritys joka ei ole alalla pelkästään turistien rahastuksen takia luonnosta piittaamatta, vaan toimii eettisesti ja eläinten luonnonvaraisuuden huomioiden.

Ja vaikka ei osaisikaan pahemmin uida tai sukeltaa, niin sekään ei haittaa nimittäin siinä häkissä on reilit joista voi pidellä kiinni. Ja voihan niitä haita bongailla veneen kanneltakin jos kylmä vesi (12°C) tuntuu ajatuksena epämiellyttävältä. Ne hait pomppi nimittäin aika hyvin pinnan yläpuolellakin.

Onko kukaan lukijoista koskaan kokeillut haisukellusta? Kiinnostaisiko kokeilla?

Shark cage diving in Gans Bay, South Africa was a fun experience that I can definitely recommend to anyone visiting South Africa. For us though, bursting a car tire in the middle of nowhere when driving from Cape Town to Gans Bay when it was pitch black dark outside caused some extra excitement for the day. I can tell you that us two blondes were pretty quick with changing that tire not knowing where we were and what type of animals live in the area. Afterwards I learned that there are no lions or other dangerous creatures in those parts of South Africa. But hey, it was my first time in Africa, for a girl from Finland even an antelope would have been scary at that point!