Pikapysähdys Qatarissa

Where: Doha, Qatar

When: 19-hour stopover in November 2014

How: Qatar Airways flights from London to Cape Town with a layover in Doha 590 pounds return, visa to Qatar 17 pounds

Bed: Radisson Blu Doha

Varasin lennot Etelä-Afrikan lomalle vain muutama viikko ennen lähtöä, joten suorien lentojen hinnat liitelivät sellaisissa pilvissä että niistä oli turha haaveilla. Bongasin lopulta itselleni tuntemattoman Qatar Airwaysin lennot ja koska Dohakin oli kaikin puolin vieras, päätin pidentää pysähdystä jotta pääsisin näkemään tämän tulevaisuuden potkupallokisojen isäntämaan. 

Viisumi

Qatariin vaaditaan viisumi, mutta suomalaiselle se suotiin sutjakasti passintarkastuksen yhteydessä. Hinta oli 100 Qatarin rialia ja luottokortilta näytti lähteneen 17 puntaa. Passintarkastusjonoissa oli muuten erikseen yksi jono jonka yllä oli kyltti "Females". Koska passintarkastuksessa ei tuolla hetkellä ollut itseni lisäksi yhtäkään toista naista ja tuo naisten jonokin täynnä miehiä, en lähtenyt itseäni tunkemaan tuohon tyttöjonoon.

Tämä on ehkä itsestäänselvyys, mutta mainittakoon vielä että jos sinulla on siis vain välilasku Dohassa ja transfer-lento eteenpäin, niin voit kuitenkin poistua kentältä ihan kuin Doha olisi päätepysäkkisi. Lentokoneen lehtisessä luki outo ohje että pitäisi mennä transfer-deskien kautta, mutta kieltäydyin sellaisesta ajanhukasta ja lähdin vain samantien passintarkastukseen ja kentältä ulos, koska laukkuni oli tsekattu suoraan Kapkaupunkiin joka tapauksessa.

Kulkeminen

Kentältä pääsin hotellille kätevästi ja ilmaiseksi Radissonin omalla lentokenttäkuljetuksella. Paikallinen taksi (Karwa) toimi myös hyvin ja oli suht halpa. Niitä pystyi joko nappaamaan lennosta tai sitten taksitolpilta joita oli muutama. Yleensä kyselin vaan että mistä sellaisen löytää ja joku onnistui aina minut oikeaan paikkaan neuvomaan. Katara Cultural Villagessa pääsi ilmaiseksi ajelemaan golf-kärryjen kyydissä. Tosin alue oli mun mielestä kyllä ihan käveltävän kokoinen. Itse hyppäsin kärryn kyytiin vain päästäkseni ajelulle, en niinkään sen takia että en olisi jaksanut kävellä.

Yöpyminen

Mulle oli kasaantunut sen verran Carlson Club-pisteitä että sain niillä huoneen Radissonista. Tsekkasin kyllä Airbnb:kin, ja muutamia vaihtoehtoja löytyi sitäkin kautta. Pääosin näytti olevan expattien vuokraamia huoneita. Hotellin sijainnilla ei välttämättä ole niinkään väliä, sillä taksilla oli helppo liikkua ja ruuhkat ei ole pahoja. Jos olisin tuolla pidempään, niin haluaisin kyllä ehkä mukavan hotellin hyvällä uima-allasalueella, sillä tavallisella uimarannalla hengaaminen arabimaassa ei välttämättä ole ihan yhtä yksinkertaista kun Kanarialla.

Pukeutuminen

Vaikka paikalliset olivatkin erittäin perinteisesti kaavuissaan, miehet valkoisissa ja naiset mustissa, niin turistin ei täydy lentokentältä ensimmäisenä ostoksenaan hankkia burkhaa. Hotellilla mainittiin kaikkien ravintoloiden yhteydessä pukukoodi ja muistutettiin että naisten pitää pukeutua konservatiivisesti. Käytännössä riitti hyvin jos oli vaatteet jotka peitti olkapäät ja polvet. Tosin kyllä siellä muutamia polviakin vilahteli, enkä huomannut että ketään olisi vankilaan siitä hyvästä haettu. Dohassa on aika paljon expatteja, ja kaikki ulkomaalaiset naiset näytti pukeutuneen peruslänsimaalaisesti farkkuihin. Keskikesällä haluaisin varmaan vetää päälle jotain liehuvampaa ja ilmastoidumpaa, sillä lämpötilat saattavat nousta jopa viiteenkymppiin. Nyt marraskuussa oli mukava vajaa 30 astetta ja illaksi viileni ihan kunnolla.

katara beach doha

Nähtävyydet

Osa paikoista on vielä aika keskeneräisiä, mutta lyhyellä stopilla suosittelisin käymään Katara Cultural Villagessa, josta löytyy paljon mukavia kahviloita, ravintoloita ja gallerioita. Tämä sijaitsee myös aivan uimarannan vieressä. Souq Waqif kannattaa myös ehdottomasti tsekata. Se on perinteinen markkinapaikka jolta löytyy pienten kojujen lisäksi paljon ravintoloita sekä toki shisha-loungeja. Museum of Islamic Art oli paikka jota kaikki suosittelivat minulle etukäteen, mutta valitettavasti se oli kiinni juuri sinä päivänä kun olin Dohassa, joten tästä en osaa sanoa muuta kuin että arkkitehtuurisesti hauska rakennus. Näkyy tossa videolla muuten!

doha qatar

Kannattaako poistua kentältä jos vain pari tuntia aikaa?

Mun pysähdys kesti todellakin melkein vuorokauden, joten oli itsestäänselvyys että käyn kaupungilla, mutta koska viisumi ei ollut törkeän kallis ja taksitkin suht halpoja, niin kyllä siellä kannattaa pyörähtää vaikka ihan vaan aamupalalla/lounaalla/illallisella vaikka stopover olisikin vain muutaman tunnin. Lentokenttä oli melko autio ja helppo kulkea, passintarkastus sutjakka myös, joten alle tunnissa pääsee kentältä ulos. Taksilla Dohaan menee noin 30-50 minuuttia riippuen minnepäin haluaa. Takaspäin tultaessa lentokentän turvatarkastus on myös nopea koska nesteillä ja tietokoneilla yms. ei ollut väliä, vaan laukun pystyi vain suoraan heittämään läpivalaisuun eikä tarvinnut miettiä oliko kaikki nesteet pussitettu ja poistettu laukusta.

Eli jos lentojen välillä on viisi tuntia tai enemmän, niin ehdottomasti kannattaa poistua kentältä. Jos haluaa kuitenkin pysyä kentällä, niin Al Mourjan Business Lounge on sen verran loistava että jos sinne pääsee niin viisikin tuntia menee kätevästi kun käy suihkussa, syö ilmaiseksi à la carte-ravintolassa, pelaa pelihuoneessa, lataa kaikki elektroniset laitteet ja surffailee netissä hyviä leivoksia ja baklavia maistellen. Uskalsin lyhyen videon kuvata sieltä loungestakin, löytynee juutuubin puolelta.

qatar

Onko lukijoissa ketään joka olisi käynyt Dohassa? Mitä mieltä olitte? Voisiko siellä viettää pidemmänkin loman?

//

I had a 19-hour layover in Qatar on my way to South Africa, so I decided to go and see the city of Doha. I had never been to an Arab country before, so it was definitely an interesting experience. 

I would recommend to leave the airport and go and take a look at the city if you have over 5 hours of time. The airport was easy and quick to go through, and as a Finn I got a visa easily on arrival. I think quite a few passports are allowed a quick visa on arrival, but maybe better to double check before hand.

If you only have time for a very quick visit, I'd probably go and have a meal at Souq Waqif which is a traditional market place in the middle of Doha. If you have more time, then add a visit to the Museum of Islamic Art and Katara Cultural Village too. The local taxi (karwa) was easy to use and the traffic wasn't too bad, so the city is simple to get around.

Have to say though that I really liked the Al Mourjan Business Lounge at the Hamad airport too, so if you have that lounge access, staying at the airport is not a bad option either.