Dubai - Matkakohde muiden kuin minun makuun

Where: Dubai, United Arab Emirates
When: 4 days in May 2015
How: With Qatar Airways from London through Doha, 325 pounds and 9 hours
Bed: Hawthorn Suites by Wyndham, Jumeirah Beach Residence

Tämä oli ensimmäinen vierailuni Arabiemiraatteeihin. Mutta tämä ei ollut ensimmäinen kerta kun minulla oli lentoliput kyseiseen maahan. Vuonna 2001 syksyllä Finnair perui kaikki lennot Arabiemiraatteihin, myös sen jolle minä ja siskoni olimme hankkineet liput pari viikkoa ennen nine-eleviniä.

Uusi yritys neljätoista vuotta myöhemmin. Reissu oli huippu ja seura mitä mahtavin, mutta jos nyt ihan rehellisiä ollaan, niin en olisi Dubaihin lähtenyt ellei kaveriporukka olisi minua mukaansa kutsunut. Ja nyt kun jatketaan tällä rehellisyyden linjalla (as if tämä koskaan mikään pelkkä satukirja olisi ollut), niin enpä minä Dubaista hirveästi tykännyt. Olisiko johtunut siitä että olin vuoden sisällä tästä reissusta ehtinyt juuri käydä Dohassa joka riitti hyvin täyttämään mielenkiintokiintiöni yltäkylläiseen itämaiseen aavikolle tyhjästä rakennettuun öljykaupunkiin.

dubai view

Minulla on kaksi näkökulmaa siihen miksi Dubai ei viehättänyt minua. 

Ensinnä se perinteinen mikä saa monet jopa boikotoimaan kohdetta - ajatus siitä kuinka keskelle aavikkoa on köyhien siirtolaisten avulla rakentunut jotain näin absurdin yltäkylläistä. Itse en halua ottaa kantaa Dubain eettisyyteen, jos nyt mitään maata tai kaupunkia voi vastuullisena pitää, mutta ajatus siitä mitä kaikkea muuta sillä rahamäärällä jota Dubain luomiseen on käytetty olisi voitu tehdä, tuli jatkuvasti mieleeni kiillotetuilla kamelinkakattomilla kadunpätkillä.

Viimeistään siinä vaiheessa kun poliisi kurvaa eteesi Ferrarilla. Työsuhde-etunsa kullakin!

ninja jump dubai beach

Toiseksi, en ole pahemmin rantalomaihmisiä ja kylpemisestäkin nautin aniharvoin. Jos molemmat näistä maistuisi, niin Dubai olisi tähän täydellinen nautintopiikki. Hiekkarantaa riitti jalkapohjia polttamaan, ja vesi oli kylpykuumaa, kuin padassa kiehautettua. Ja Dohaan verrattuna länsimaalaiselle mukava mahdollisuus Dubaissa oli bikineissä pullistelu. Dohan rannoilla oli tiukat säännöt t-paidoista ja polvet peittävistä uimahousuista. Dubaissa ei uima-asulla ole niinkään väliä kunhan pysyy oikeilla rannoilla ja vetää vaatteet päälle ennen hiekalta poistumista.

Pystyn kuitenkin näkemään useita syitä minkä takia moni muu tykkäisi lomasta Dubaissa. Se on kohteena äärimmäisen turvallinen, siisti ja hotellit ovat hinta-laatusuhteltaan hyvätasoisia. Sää on aina satavarmasti juuri niin lämmin kuin se tietty vuodenaika yleensä on. Dubaissa se on useimmiten ei ainoastaan lämmin ja aurinkoinen, vaan kuuma. Ja jos luksus viehättää niin tätä parempaa paikkaa ei ole shoppailla ja nauttia(?) kauniiden ja rikkaiden kanssaihmisten seurasta.

friends on the desert in dubai

Vaikka matkaseurani ei olisikaan ollut niin hauskan huikea, niin en minä koko viikkoa silti itkenyt olisi. Vanha kaupunki pilvenpiirtäjien reunalla antoi pientä kuvaa siitä kuinka täällä taisi jotain olla jo ennen kiiltokuvakaupunkia, laskettelukeskusta ja maailman korkeinta rakennusta. Ja onhan se kulttuuri äärimmäisen erilainen ja täten virkistävän eksoottinen täältä perusperäeuroopasta kotoisin olevalle. 

Toisaalta aavikkokin omassa kuivassa outoudessaan oli mielenkiintoista nähdä. Ei se nätti maisema pidemmän päälle ole, mutta erilainen. Ja sellainen jonka mielellään edes kerran elämässään näkee. Toisaalta yksi seurueestaamme kehui kuivuutta ja hienoa hiekkaa nimenomaan kauniiksi näkymäksi. Mielipidekysymys tämäkin siis.

Alkoholittomuus oli myös äärimmäisen virkistävää. Suomalaisena ja Englannissa asuvana on tottunut ties minkämoisiin kadulla örveltäjiin ja olkapäälle oksentajiin, mutta sitä ei tarvitse pelätä Dubain kaduilla. Toki alkoholiakin hotellien baareista ja tietyistä yökerhoista löytyy, mutta perusravintolailta ei vahingossakaan venähdä villiksi viinarillutteluksi. Oli myös erittäin mukavaa kun ei vaihteeksi tarvinnut olla porukasta se odd one out joka tilaa kuplavettä kuoharin sijaan.

No mitä me sitten tehtiin niinä hetkinä kun ei lilluttu merikylvyssä tai nautittu kallista ravintolaruokaa ilmastoinnin syleilyssä? Videolla kolme aktiviteettia ja vierailukohdevaihtoehtoa:


Missä ja milloin tämä postaus syntyi? Neljä ja puoli kuukautta Dubain matkan jälkeen. Lentokoneessa työmatkalla Helsingistä Lontooseen. Marianne-suklaarakeita sitä tahtia mutustellen että yllätyin kun kentällä odotti edelleen uber eikä ambulanssi diabetes-osastolle.

Photos by Chez Serventi.