Maailmankansalaiset - videosarja ulkosuomalaisista

En oikeastaan tiedä edes miksi, mutta minua on aina kiinnostanut vieraat kulttuurit, maat ja matkustaminen. Vaikka suomalaisidentiteettini on pienestä pitäen ollut selkeä ja vahva, ylpeäkin olen aina silloin tällöin kotimaastani, on minulla silti aina ollut sellainen pieni osittain tiedostamaton tunne siitä että pelkästään yhteen maahan ja yhden maan kansalaisiin identifioituminen ei ehkä sovikaan minulle.

maailmankansalainen_lontoo

Jo lapsena kuuntelin suurella mielenkiinnolla tarinoita ulkomaille muuttaneista sukulaisista. Ylpeänä kerroin kavereilleni pikkuserkuista Australiassa ja Amerikassa ja haaveilin omista tulevaisuuden seikkailuistani. Nyt kun tarkemmin muistelen ja mietin, onkin outoa että täysikäistyttyäni olin ajautunut melkoisen perinteiseen ajattelumuottiin - yliopisto Suomessa ja sitten duuniin. Suomessa. Thank god, sisäinen maailmankansalaiseni heräsi kuitenkin henkiin, ja kun en ensimmäisellä yrittämällä päässytkään yliopistoon, tuli eteeni mahdollisuus suorittaa tutkinto johon kuuluisi pakollisena osuutena vuosi ulkomailla. Ja se vuosi olikin yksi elämäni parhaimmista vuosista, jonka jälkeen oli helppoa lähteä ulkomaille pysyvämminkin. Noin 7 ja puoli vuotta tuli lopulta Suomen ulkopuolella asuttua ennen viime kesän paluuta. (Ja siitä paluushokista saakin sitten ihan uuden postausaiheen.)

Ulkomailla asuessani olen päässyt tutustumaan upeisiin ulkosuomalaisiin, maailmankansalaisiin jotka syystä tai toisesta halusivat laajentaa maailmankuvaansa kokeilemalla elämää - joko hetkittäin tai pysyvämmin - Suomen ulkopuolella.

ulkosuomalaiset

Halusin sekä tutustua kansalaisidentiteetin muokauttumiseen, että jakaa näitä näitä tarinoita muiden suomalaisten kanssa, ja siitä lähtikin idea Maailmankansalaiset -videoprojektille. Kesän aikana haastattelin kuutta Englannissa asuvaa suomalaista ja kysyin miten he ovat päätyneet asumaan ulkomaille, ja kuinka he ovat kokeneet ulkomailla asumisen vaikuttaneen heihin. Videot julkaistiin omalla YouTube-kanavallaan lokakuusta lähtien. Käy katsomassa ne täällä --> Maailmankansalaiset

Vaikka osa kuvattavista olikin minulle entuudestaan tuttuja, oli heidän tarinansa kuuleminen silti mielenkiintoista, ja äärimmäisen mielenkiintoista oli huomata yhtäläisyyksiä heidän ajatuksissaan ulkosuomalaisuudesta.

Kuulisin mielelläni myös teidän ajatuksia, koetko olevasi maailmankansalainen - mitä se sinulle tarkoittaa? Vahvistuuko suomalaisuutesi ulkomailla asuessasi, vai päinvastoin? Tai jos et ole koskaan asunut ulkomailla, haaveleitko ulkomaille muuttamisesta joko lyhytaikaisesti tai pysyvästi? Mikä saisi sinut lähtemään, tai estää sinua lähtemästä?

Kommentoimalla voit voittaa kaksi lippua Matkamessuille Helsingissä 19.–21.1.2018.

Mikäli yllä olevat kysymykset eivät herätä sen kummempaa kommentointihalukkuutta, mutta messuliput silti kiinnostaisivat, voit vaihtoehtoisesti kommentissasi esimerkiksi kertoa kiinnostaisiko sinua kuulla lisää vastaavia ulkosuomalaistarinoita ja minkälaisia kysymyksiä itse ulkosuomalaisilta kysyisit.

Arvontaan osallistuu kaikki ennen sunnuntaita 7.1.2018 keskiyöhön mennessä jätetyt kommentit. Kommentoida voi joko tähän postaukseen tai FB:ssä Maailmankansalaiset tai Britannika/Annika Nen sivulla jaettuun postauslinkkiin. Kommenttia jättäessäsi tämä sivusto kysyy sähköpostiosoitettasi joka tulee vain minun nähtäväksi, älä siis laita osoitetta julkisesti itse kommenttiin. Mikäli voitto osuu FB-kommentoijalle, otan yhteyttä inbox-viestillä.