Istanbul in a day (video)

Where: Istanbul, Turkey
When: 1 day and 2 nights in April 2016
How: With Turkish Airlines from London, 106 pounds and 4 hours
Bed: The Elysium Istanbul - M Gallery by Sofitel - 5* and 99 pounds per night

Istanbul oli hiljainen. Omalla rosoisella tavallaan erittäin kaunis. Tällä matkalla mukana ollut ystäväni kuvailee kaikki kaupungit väreillä. Istanbul oli vaaleanpunainen.

istanbul moskeijat

En osaa sanoa tuntuiko Istanbul niin autiolta ja hiljaiselta sen takia että valtaosa kaduista oli suljettu suuren työväenpäivän mielenosoituksen takia, vai sen takia että basaari ja Sultanahmetin kaupat olivat tuona sunnuntaina kiinni, vai sen takia että kukaan ei enää uskalla matkustaa Istanbuliin.

istanbul mielenosoitus

Tajusin juuri että olen viime aikoina matkustellut paljon samantyyppisissä maissa. Qatar, Arabiemiraatit, Turkki ja Marokko. Yksi yhdistävä tekijä josta tykkään on moskeijoiden minareeteista kaikuvat rukouskutsut. Ne ovat mukavan rauhoittavia tunnelmanluojia jopa tällaisille ei-uskovaisille.

turkki moskeija

Päivä ja puolikas ei ole tarpeeksi pitkä aika tutustua Istanbulin kokoiseen kaupunkiin syvällisesti ja kaikista kulmista, mutta kyllä siinä hyvin ehtii perusnähtävyyksillä vierailemaan ja muutaman eri ravintolan suussa sulavine baklavineen kokeilemaan. Me ehdimme reissun aikana kävelemään 17 kilometriä (nykyaikana nämä määrät voi ihan todistaakin kun jokaisessa härpäkkeessä on askeleita laskeva ominaisuus) ja näkemään sinisen moskeijan sisältä, muutaman muun rakennuksen ulkoa ja risteillä edes takaisin Bosporin salmella.

kulkukoira sultanahmet
moskeija istanbul

Enpä ollut muuten etukäteen tullut ajatelleeksi että moskeijaan ei naista päästetä farkuissa. Pelkkä huivi ei siis riitä. Onneksi ovella jaettiin vankilavaatetuksen näköisiä varahameita lainaksi meille tietämättömille. Videolta näet miltä tuo muotiluomus näytti. 

Ihmiset olivat ystävällisiä, pähkinäleivokset taivaallisia, suojatiet olemattomia, moskeijat kauniita, hinnat kohtuullisia ja hotellit halpoja. Jos jätetään politiikka pohtimatta, niin kaikin puolin mukava kohde parin päivän reissulle. Jos sinulla on aikaa vain yhteen, kuten meillä, niin vieraile moskeijassa, risteile Aasian ja Euroopan välisellä salmella ja syö baklavia.

//

Istanbul was quiet. I have never been there before though so its difficult to say whether that is normal or not. It could have been because majority of the streets were closed due to the Labour Day demonstration, or because the Grand Bazaar and the shops around it were not open on this Sunday. Or because less people choose to travel there after the terrorist attacks. Not sure. I see no reason to avoid it though. People are friendly, baklavas scrumptious, hotels reasonably priced and mosques beautiful.

According to my friend, the colour of this town is pink. She gives a colour to each of the places she visits. Have you visited Istanbul? How would you define it?

By the way, even though Finnish is dominating this blog post, the video is fully in English (with a Nordic accent of course)!