Monday Motivation: Se on donitsi // It's a doughnut

Miten en yhtään yllättynyt että suomalaisessa sanomalehdessä iloitaan siitä tiedosta että pessimistillä on ehkä sittenkin kivempaa. (Hesarin artikkeli lauantaina. Alla olevassa tekstissä kursiivilla suorat lainaukset artikkelista.)

Tuntui kuin olisi oikein väkisin yritetty vääntää syitä sille miksi positiivisuus on perseestä. Haluaisin korjata muutaman pointin ettei kukaan vain ehdi pelästyä positiivisuutta ja palaa pessimismin pehmeän pimeään pussiin joka usein tuntuu turvalliselta vaikka se on kaikkea muuta.

 

1. Hesarin artikkelissa sanotaan: "Kun ihminen ei kykene irtautumaan ei-toivotuista ajatuksista, hän soimaa siitäkin itseään ja tulee entistä onnettomammaksi."

Jos yrität pakottaa itsesi positiiviseksi, olet ymmärtänyt idean väärin. Jos olet syntynyt pessimismin ympäröimänä ja täten oppinut tuon mieltä syövän taidon osaksi elämääsi, niin siirtyminen positiivisuuden pariin saattaa olla hidas prosessi.

Tarkoituksena on nimenomaan oppia löytämään positiivisia ajatuksia, eikä yrittää irtautua negatiivisista ajatuksista väkipakolla. Jos keskittyy positiivisten ajatusten löytämiseen, niin nuo negatiiviset ajatukset siirtyvät automaattisesti pikkuhiljaa taka-alalle. 

 

2. "Negatiiviset tunteet kannattaa hyväksyä..."

No tässä ollaan jo oikeilla jäljillä. On ihan ok jollain tasolla hyväksyä negatiiviset tunteet jos niiden poisajaminen tuo ne vain entistä enemmän pinnalle. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä että niissä olisi ihan ookoo velloa. Tai että ne on pakko hyväksyä.

 

3. "Huonojen vaihtoehtojen kelailu voi lannistaa, mutta sopivassa määrin kannustaakin. [...] ...tuleva ahdistaa, mutta [..] valmistautuvat erityisen huolellisesti"

Mitä jos valmistautuminen tuohon tulevaan tuhoon kestää vuoden? Tällainen defensiivinen pessimisti olisi siis onneton vuodenpäivät. Mutta onni onnettomuudessa, kun tuo odotettu tuho viimein saapuu niin sehän tuntuu jonkinlaiselta voitolta: "Tiesin tämän! Nyt olen valmis olemaan hiukan vähemmän onneton kun pääsen vihdoin syömään kaikki kellariin kasaamani säilykkeet samalla kun maailma tuhoutuu yläpuolellani!"

Toki epäonnistumisen mahdollisuus ja tuon vaihtoehdon jatkuva ajattelu voi saada ihmisen tekemään entistä enemmän töitä epäonnistumisen välttämiseksi, mutta uskon että prosessi on paljon kannustavampi jos uskoo täysin pystyvänsä toteuttamaan asioita eikä tee töitä tuli perseen alla pelon ilmapiirissä.

 

4. "Yltiöpositiivisesti itseensä ja kykyihinsä suhtautuvan ihmisen voi olla vaikea kestää vastoinkäymisiä."

PäinvastoinPositiivinen ihminen kestää nimenomaan myös vastoinkäymiset hyvin, sillä positiivinen ihminen pystyy käsittelemään vastoinkäymiset haasteena joiden yli on mahdollista päästä ja joista voi oppia. Se että on optimisti ei tarkoita sitä että elää omassa kuplassa ja kuvittelee olevansa täydellinen, jolloin vastoinkäyminen olisi se neula joka puhkaisee kuplan ja pudottaa optimistin maanpinnalle.

 

5. "Synkät ajatukset nostavat joskus hyvät asiat arvoonsa. Esimerkiksi tietoisuus kuolevaisuudesta voi motivoida elämään paremmin..."

Newsflash: Optimisti ei luule olevansa kuolematon! Positiivisuuden ydin on nimenomaan hyvien asioiden arvostamista, niistä nauttimista ja kiitollisuutta.

Synkistelyn ihannointi on tiukasti kiinni suomalaisessa kulttuurissa. Synkistely tuntuu olevan enemmän kuin sallittua ja synkkien fiilisten vahvistaminen onnistuu ilman suurempaa ponnistelua. Toki synkät ajatukset saattavat nostaa hyvät asiat entistä paremmin arvoonsa. Silti uskoisin että synkät ajatukset tuovat rinnalleen entistä enemmän synkkiä ajatuksia, jolloin ne pienet hyvät asiat saattavat piiloutua ja tuo arvoonsa nouseva hyvä asia saattakiin tulla pessimistille vastaan paljon myöhemmin kuin optimistille.

mon motivatin smiley fanta

Mitä ajatuksia yllä oleva herätti teissä? Koetko olevasi enemmän pessimisti vai optimisti? Ja en kysy tätä vain kommenttia kerjätäkseni vaan olen oikeasti kiinnostunut - onko teillä esimerkkejä siitä kuinka pessimismi olisi joskus toiminut paremmin ja kuinka pessimisti voisikin olla onnellisempi kuin optimisti?

En ole muuten ainoa joka uskoo positiivisuuden voimaan, huomasin että Pako Arjesta kirjoitti juuri eilen siitä kuinka positiivisuus on avain onnellisuuteen.

//

I happened to read a short article in a Finnish newspaper that was listing points to show that it is okay to be a pessimist and there are situations where pessimism could actually lead to happiness whereas optimism could do the opposite. 

I would argue that every point they made was merely a misunderstanding of how optimism and positive thinking actually works.

And I am not saying this because I have a PhD on behavioural psychology (unfortunately I don't have one) or because I've read an extensive amount of literature on positivity (unfortunately I haven't), but because I've personally seen how positive thinking has made me happier and given me courage to make decisions that have brought even more happiness to my life.

Letting yourself to dwell in negative thoughts and feelings may make the good things look even better because of the contrast you have created. However, what if you miss the smaller good things while you're busy bathing in your pool of misery? Why choose to be happy only once in a while when you could be happy most of the time?

Leaving negative thoughts behind does not have to be a continuous effort of forceful unthinking of things that leads one even more stressed if the negative thoughts still don't go away. Instead of forcing yourself to forget your negative thoughts, just try to find more positive thoughts and little by little you will have less and less space in your brain for those negative ideas.

Keeping positive does not mean that one is unable to face hardship. Quite the opposite. An optimist may not be prepared for bad times, because and optimist would rather think that bad things will not happen. It does not mean that an optimist totally ignores the possibility of misfortune. When troubles arise, an optimist would see it as a challenge that can be overcome. A well-prepared pessimist may be able to overcome the hardship quickly because of impeccable preparation, yet while the pessimist has been busy preparing for bad times, the optimist has enjoyed the good times.

 

If the above is too much to handle on a Monday morning, just think about them doughnuts. 

The optimist sees the doughnut, the pessimist sees the hole.
— Oscar Wilde